Pardubice spalovnu nekoupí, IDEON ale prodají za 30 milionů

25. listopad 2016

Jednání pardubických zastupitelů se včera protáhlo dlouho do noci. Hned několik témat totiž budilo bouřlivou diskusi. Byl to například záměr koupit akcie pardubického hokejového klubu, odkoupení spalovny nebo prodeji IDEONU současnému nájemci.

Zastupitelé měli schválit připravenou kupní smlouvu se společností Pernštejn City, která chtěla kasárny získat za 15 milionů korun s tím, že v místě postaví nové nízkonákladové byty. Jenže na poslední chvíli se přihlásili další dva zájemci a zastupitelé prodej kasáren Hůrka odmítli.

Zájem o areál například přímo na zastupitelstvu projevil Dušan Kačmarik z firmy Altis cz, který nabídl městu 20 milionů korun, což je o pět milionů víc než společnost Pernštejn City. Proti byla především opozice. Karel Haas z ODS navíc vyjádřil obavu, že přímým prodejem jednomu zájemci by město porušilo zákon o obcích. Navrhoval, aby se na prodej pozemků vyhlásila transparentní veřejná soutěž

O koupi hokeje město uvažuje

Další důležitý bod, který zastupitelé zařadili až na poslední chvíli, byl záměr odkoupit akcie pardubického hokejového klubu.

Většinový vlastník klubu Roman Šmidberský svůj podíl prodává za 12,5 milionu korun, a město jako držitel 34% akcií má předkupní právo. Zastupitelé včera schválili, že se záměrem odkupu budou zabývat.

To ale ještě neznamená, že nakonec akcie koupí. Pokud by k dohodě došlo, tak si ale město nechce většinu v klubu ponechat dlouho, cílem je najít nového majitele. Konkrétní domluvený zájemce ale v tuto chvíli není. Jak se řekl primátor Martin Charvát (ANO), město nejdřív musí prověřit ekonomickou situaci v klubu. O vlastní koupi většinového podílu by měli zastupitelé hlasovat 15. prosince.

Pardubice spalovnu nekoupí

Až kolem desáté hodiny přišel na řadu další důležitý bod, a to odkup spalovny nebezpečného odpadu. Tématem se nejen politici, ale i široká veřejnost zabývají už několik let.

Odkup má jednoduchý důvod: město tím chtělo zabránit opětovnému zprovoznění spalovny. Proti ní v minulosti protestovaly desetitisíce lidí. Zastupitelé ale ani tentokrát návrh neschválili.

Čtěte také

Současný majitel - společnost AVE CZ totiž chtěla zatím nefunkční spalovnu prodat za 35 milionů korun, a právě tato částka se některým zastupitelům nelíbila a požadovali ji za příliš vysokou. Odhadovaná cena podle znaleckých posudků je totiž v rozmezí 6 - 11 milionů korun.

Včerejší jednání zastupitelstva bylo chvílemi i groteskní. Například Karel Haas (ODS) navrhoval, aby Pardubice odkoupily dvě desítky podniků, které znečišťují ovzduší ve městě, nebo Jan Linhart (Patrioti) přišel s návrhem, že má být z města vyloučena pozemní doprava, protože je největším původcem znečištění. Primátor Martin Charvát z hnutí ANO to označoval za zdržování. Každopádně závěrem je, že spalovnu město nekoupilo.

Ideon město prodá za 30 milionů

Dlouholeté spory kolem budovy pardubického výstavního centra Ideon skončily. Zastupitelé schválili prodej Petru Vašíčkovi za 20 milionů korun, město navíc dostane zpět pozemky (směrem k řece, směrem k Sokolovně a také parkoviště) v hodnotě 10 milionů korun. Existuje i možnost, že se objeví další zájemce o koupi IDEONu, stávající nájemce má ale předkupní právo. Vašíček chce přestavět centrum na kongresový hotel s asi dvěma sty lůžky. Počítá, že za to zaplatí čtvrt miliardy korun.

autor: KUB
Spustit audio