Papír je důležitý, ale...

2. duben 2014
Publicistika

Děti země oslovily hejtmana Plzeňského kraje, primátora města Plzně a starosty deseti městských obvodů, aby oni a jim podřízení úředníci začali používat recyklovaný papír. Úspora dřeva a dalších surovin by při používání recyklovaného papíru tolika zaměstnanci tolika kanceláří byla docela dobře měřitelným efektem a zpráva o tom, že na zmíněných institucích už na recyklovaný papír píší i tisknou a kopírují, nebo vážně uvažují o zavedení této praxe, je skvělá. Jde o ekologizaci prostředí hned ve dvou plánech, protože vedle úspory vstupních materiálů jde se změnou technologie výroby i změna myšlení lidí výrobek používajících. Je to a bude to napřed stejně neobvyklé, jako bylo v počátcích třídění domácího odpadu, ale právě u této selekce jsme si uvědomili, jak i po malém dobrém skutku chutná ekologické chování a jak nás samotné už toto prosté gesto dokáže zařadit jinam, do skupiny tak nějak lepších. Pohnutky Dětí země i šéfů oněch velkokanceláří jsou zde pravděpodobně velmi podobné, zřejmě ani u politiků a úředníků nejde o gesto. Pohnutky kladné a požadavek na úsporu též. Ovšem přestože nejde o problém typicky zástupný, je třeba povědět, že papír je důležitý, ale...

Kdyby se na všech těch úřadech nepoužívala recyklace jaksi všeobecná, byly by úspory mnohem větší. Nelze pominout přezaměstnanost na úřadech a také fakt, že za každým zrušeným místem se objeví dříve či později místo nové a pokud možno dvě. Zde funguje recyklace už dávno, dokonce o klonování můžeme bez nadsázky mluvit. Je to jeden z tipů pro další práci Dětí země, protože při omezení této recyklace by se ušetřilo dřeva daleko víc, ušetřil by se totiž nejenom papír všeho druhu, od navštívenek po papír toaletní, ale i kancelářský nábytek. Ušetřilo by se teplo a ostatní energie, ušetřila by se užitečnost lidská. Dokonce ti lidé sami byli by ušetřeni častého pocitu marnosti.

Nedělejme si iluze, že toto se stane brzy, pakliže vůbec někdy. Ale ušetřit papír by mohli na úřadech už nyní a velkolepě. Kdyby se více využívala elektronická pošta, třeba. Ale hlavně, kdyby nebylo tištěno tolik vyhlášek o vyhláškách, kdyby nebylo třeba na každý nesmysl zavést papírový šanon s korespondencí, kdyby taž korespondence neobsahovala tisíce výmluv a odkazů na jiné papíry, kdyby se v úředních dopisech a rozhodnutích psalo jasně a stručně a česky, aby se pro normální lidi nemusely tisknout na další papír vysvětlivky, kdyby se psalo jen to, co má smysl. Děti země se zachovaly dobře, ale rovněž papírově úřednicky; řeší, nebo chtějí řešit, následky nemoci bez diagnostikování pravých příčin. Recyklovaný sice, ale stále stejný papírový čert byrokracie se chechtá dál.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.