Paměť národa hledá účastníky pochodu Havlíčkovy mládeže z roku 1989

12. červenec 2023

V Institutu Paměti národa v pardubické Machoňově pasáži ani přes léto nezahálí a chystají několik zajímavých akcí. Návštěvníci nahlédnou nejenom do historie, ale můžou vyhrát třeba vyhlídkový let.

„Musím se pochlubit, že máme jednu z nejmodernějších expozic v České republice. Je to muzeum nové generace, kde se nepracuje s žádnými trojrozměrnými objekty. Návštěvník je vtažen a prožívá příběh jednoho ze dvou pamětníků. Pomocí rozšířené reality a různých efektů, se návštěvníka snažíme převést do doby a umocnit zážitek,“ vysvětluje ředitel institutu Michal Bureš.

Momentálně si v institutu můžete vybrat ze dvou příběhů. Osud Jaryny Mlchové, která díky objevu chemické sloučeniny zachránila za války desítky Židů. A Tomáš Sedláček návštěvníky provede po evropských druhoválečných bojištích. „Do konce roku nám přibyde období padesátých let, nové dva příběhy,“ dodává Michal Bureš.

Z podzemí do oblak

Tak se jmenuje prázdninová soutěž o vyhlídkový let. „Děláme ji podruhé. Nazvali jsme ji poeticky Z podzemí vzhůru do oblak. Padesátý návštěvník v každém z letních měsíců získá poukaz na vyhlídkový let a věřím, že si to užije,“ říká Bureš.

Při té příležitosti přichystal Institut Paměti národa Pardubice výstavu, která na osudech několika obyvatel města přiblíží tíživou dobu a dopady tohoto zásahu do ekonomiky. „To byla zrada na obyvatelstvu. V rámci reformy se znehodnotila hodnota peněz. Šlo o to, navázat českou měnu na rubl. A když to řeknu velice jednoduše, tak poměr přepočítání starých peněz na nové byl deset ku jedné. Výstava bude poprvé prezentována na náměstí Republiky v pondělí 17. července v 17 hodin. Následně ji převezeme na Restroměstečko a další místa.“

Pochod Havlíčkovy mládeže

Členové Havlíčkovy mládeže dělali to, co komunistický režim po mládeži chtěl. Jenže nezávisle, mimo oficiální struktury SSM. To stačilo, aby se stali „vnitřním protivníkem” a StB vynaložila nemalé prostředky na jejich šikanu.

Na sobotu 5. srpna naplánoval dokumentarista Rostislav Šíma 21 kilometrový pochod z Havlíčkova Brodu do Havlíčkovy Borové. Stejný pochod se totiž šel v červenci roku 1989, tenkrát ho organizovala právě Havlíčkova mládež. Účastnilo se ho asi 100 lidí a také hradecká StB, která akci monitorovala jak ze země, tak ze vzduchu.

„Chtěli bychom posluchače pozvat, ale zároveň vyzvat, jestli jsou mezi nimi pamětníci pochodu z roku 1989, protože to je pro nás zajímavé.“ V deset hodin se vychází z Havlíčkova Brodu do Havlíčkovy Borové, kde bude přibližně v 17 hodin ukončen. Následovat bude koncert.

V průběhu prázdnin má Institut Paměti národa v Pardubicích otevřeno od pátku do neděle. Prohlídky začínají v pevně stanovené časy od 10:30 do 18:00 hodin.

Spustit audio

Související