Ozónová díra na prodej

2. duben 2014
Publicistika

Odborníci ze Správy úložišť radioaktivních odpadů tvrdí, že dokáží namodelovat procesy, které se v kontejnerech s radioaktivním odpadem budou odehrávat za deset tisíc let. Takovou předvídavost jim lze jen závidět a řada vědců z jiných oborů lidské činnosti by jim bezpochyby i záviděla, kdyby neměla. právě ty pochyby. Odborníci ze Správy úložišť radioaktivních odpadů dále také tvrdí, že provozní budovy na povrchu takového úložiště budou postaveny tak, aby jim vážněji neublížilo ani spadlé letadlo. A v nedávné diskuzi se zástupci obecních samospráv řekli i to, že teroristé, kteří by chtěli na úložiště zaútočit by museli být hodně vyzbrojení a museli by mít důvod. Ale za výjimečně úsměvné považuji jejich odpověď na rizikovost přepravy kontejnerů vlečkou; odborník řekl, že kontejnery vydrží tisíc věcí.

Nemohu soudit, nakolik je jejich simulace chování odpadu za deset tisíc let validním modelem, dost těžko je možné vyzkoušet i pád letadla na provozní budovu. Ani oni ale zřejmě nepochybují o tom, že své teroristy si tento svět vyzbrojuje velmi dobře, přičemž stejný svět zkoumá důvody teroristických útoků až po katastrofě. Nevěřím, že na Správě úložišť radioaktivních odpadů umí namodelovat důvody útoků a chování i stupeň výzbroje teroristů za dva dny, natož pak za deset, nebo za deset tisíc let, a k tisíci věcem, kterým by dnes odolaly kontejnery na vlečce, přibývá denně řada dalších, o kterých to nemůže tvrdit ani správa, ani jasnovidec.

Logo

Otázka úložiště radioaktivního odpadu u Pačejova na Klatovsku není na stole starostů a občanů nově; velmi bouřlivě se o tom diskutovalo už tak před osmi, možná deseti lety. Fakt je, že tak dlouho již je tamní území označeno jako vhodné, faktem se ukázalo být i to, že lidé svůj odmítavý přístup nezměnili, faktem také je, že odborníci postupují v jejich přesvědčování stále stejně hloupě. Dokonce se zdá, jak je jim líto, že už nežijeme v době, kdy se takové věci rozhodovali bez veřejnosti. Z ukázek shora uvedených odpovědí je zřetelné stále stejné argumentační schéma; když neumím odpovědět, pohrozím tím, že uložit odpad právě zde bude prohlášeno za veřejný zájem. Jenže ouha, veřejný zájem musí být opravdu zájmem veřejnosti.

Demagogie nepomáhá nikdy ničemu, takže také zde nepomůže ani státu, ani odpůrcům. Je třeba se někde, na nějaké úrovni možného a nemožného sejít, je třeba hledat kompromis, zní z řad odborníků. Státním povýšenectvím ale neumenšíme pravdu o tom, že radioaktivní odpady se všude ve vesmíru, tedy i na vlečce u Pačejova, budou vždy chovat nekompromisně. Je dobře vědět o tom, jak se bude chovat jaderný materiál za deset tisíc let, to ano. Ale je povinné vědět už dnes, jaké obavy mají lidé už dnes a ze zítřku. Nervozita, stejně jako jindy nic neřeší, pouze komplikuje.

Spustit audio