Oprávněná závist

22. leden 2009
Publicistika

Úroveň kultury cestování veřejnou dopravou poměřujeme nejen stavem vozidel a počtem nabídnutých spojení, ale také tím, jaký komfort nabízejí cestujícím jednotlivá nádraží. Mnohé nasvědčuje tomu, že alespoň v některých městech na západě Čech se v tomto směru blýská na lepší časy. Jinde ale na obnovu chátrající budovy železniční stanice lidé stále marně čekají. Více v poznámce Lubomíra Stejskala.

Vedení Českých drah si je velmi dobře vědomo žalostného stavu celé řady železničních stanic, proto přišlo s projektem Živá nádraží. Jeho smyslem je oživit nejen samotné nádražní budovy, ale zkultivovat jejich okolí. Celorepublikově zahrnuje tento plán na šest desítek objektů. V Karlovarském kraji na něj naváže v letošním roce stavba dopravních terminálů v Mariánských Lázních, Chebu a Sokolově formou účelného propojení autobusových a železničních stanic. To sokolovské čeká navíc od začátku dubna druhá etapa již probíhající rekonstrukce, která by měla skončit letos v srpnu. Obyvatelé sokolovské části Šenvert ležící na odlehlejší straně nádražní budovy se dočkají potřebného podchodu, který nahradí kvůli havarijnímu stavu zrušenou lávku nad kolejemi.

Takováto vyhlídka zní uším sokolovských občanů jistě velmi příjemně. Ovšem o pouhých třiadvacet kilometrů dál na stejné trati se věci mají docela jinak. Řeč je o karlovarském horním nádraží. Zde se samozřejmě nejedná o vytvoření dopravního terminálu spojujícího vlakovou stanici s autobusovými zastávkami, neboť takový komplex už lázeňské město má na dolním nádraží. Přesto si karlovarské horní nádraží zaslouží podobnou rekonstrukci, jakou prodělává to sokolovské, neboť je právem označováno jako ostudná vstupní brána do lázeňské metropole. O jeho obnově, kterou by zajistila italská firma Grandi Stazioni, se přitom hovoří už několik let. Jenomže z původních slibů zůstaly zatím jen plané naděje a budova hyzdí své okolí dál. Stejně tak lávka pro pěší spojující karlovarské horní nádraží se sídlištěm Růžový vrch by si zasloužila důkladnou opravu. Kolem této spojnice je ale také zatím jen příslovečné ticho po pěšině.

cestování vlakem

Až se tedy letos na konci prázdnin bude sokolovská cestující veřejnost těšit z nově zrekonstruované vlakové stanice, pasažéři železniční dopravy využívající karlovarské horní nádraží se budou právem ptát: třeba na to, jak dlouho budou nuceni Sokolovským jen tiše a oprávněně závidět.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.