„Opravdová“ hvězda betlémská, magie Vánoc a dobrá duše Chytré karantény. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Betlémská hvězda před Vánocemi opět po téměř 800 letech zazáří na nebi. Narození Spasitele podle biblické tradice předcházel zvláštní astronomický úkaz popisovaný jako hvězda betlémská. Právě ta měla přimět tři mudrce z východu k pouti za narozeným Ježíškem.

Odborníci se shodují, že šlo s největší pravděpodobností o konjunkci Saturnu a Jupitera, která bude před letošními Vánocemi opět k vidění poprvé od roku 1226. Detaily probereme s astronomem Janem Veselým: "Pokud něco přimělo mudrce, tedy astrology, vydat se hledat Ježíška, tak to pravděpodobně byla konjunkce Saturn s Jupiterem."

Čtěte také

Den přeslavný jest k nám přišel! Vánoce jsou druhým nejvýznamnějších křesťanským svátkem a v evropském kulturním prostředí jsou považovány za nejvýznamnější svátek v roce i pro nekřesťany. Se slavením Vánoc je spojeno množství místních či národních rituálů a zvyklostí.

Ředitelka Městského muzea a galerie J. W. Mezerové v Úpici Mgr. Jana Nešněrová v naší radioporadně na téma: pravé staročeské Vánoce. Zapomenuté recepty a známé i neznámé vánoční zvyky.

Čtěte také

Do boje s koronavirem se zapojilo hodně lidí, včetně studentů zdravotnických lékařských oborů. Ti pomáhali v nemocnicích a ve zdravotnických zařízeních. A náš dnešní host pomáhá už od začátku. Sedmadvacetiletá medička, studentka pátého ročníku všeobecného lékařství Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové Kateřina Jersáková.

"Táta má titul Ing. a byl na dvou misích v zahraničí. Já na něj chci navázat titulem MUDr. a účastí ve třech vojenských misích," směje se Rtm. Kateřina Jersáková, studentka 5. ročníku všeobecného lékařství Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

autor: baj
Spustit audio

Související