Silničáři dokončují výstavbu dvou nových mostů na průtahu Libercem, provoz se tam vrátí v říjnu

27. září 2023 15:19

Ředitelství silnic a dálnic po roce a půl oprav 23. října 2023 částečně otevře mosty na průtahu Libercem. Průjezdné budou oba, jak na příjezdu od Prahy, tak od Děčína, na každém z nich zatím jeden jízdní pruh.

Čtěte také

Stavaři dokončují výstavbu dvou mostů na průtahu Libercem. Práce začaly před rokem a půl a provoz je tam kvůli tomu svedený jen na druhou polovinu silnice.

Stavaři na konci září 2023 začali pokládat finální asfaltové povrchy. Na oba mosty je zapotřebí téměř 1 000 tun asfaltu. Pokládku provádí speciální stroj, a to po celé šířce vozovky najednou, uprostřed tak nebude žádná spára, což zvýší životnost povrchu. Asfalt by měl vydržet na mostech zhruba 16 let, vlastní konstrukce mostů je dělaná tak, aby vydržely alespoň sto let.

Podle harmonogramu má pokládka asfaltu skončit kolem 20. října a v pondělí 23. října už se po nových mostech budou řidiči moct projet, zatím v omezeném režimu. Otevřené budou pouze pomalé jízdní pruhy, a to v obou směrech, jak od Prahy, tak od Děčína.

V rychlých pruzích budou ještě pokračovat dokončovací práce na římsách a osazovat se budou svodidla a veřejné osvětlení. Otevřou se i zavřené sjezdy a nájezdy.

Kdy budou mosty kompletně hotové, upřesňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl: „Je to termín, který budeme držet. V tuto chvíli by bylo předčasné, kdybychom se tvářili optimisticky, že bychom ho zkracovali, i když tu myšlenku máme taky… Je to 23. listopadu, kdy tady v Liberci na I/35 pojedou řidiči bez jakéhokoliv omezení tím správným plynulým dopravním režimem.“

Přes zimu tak žádná omezení na průtahu Libercem nebudou, ale Ředitelství silnic a dálnic připravuje na rok 2024 rekonstrukci libereckého tunelu, která potrvá celou stavební sezónu, a to se bez omezení rovněž neobejde.

Spustit audio

Související