Ohýbaj ma, mamko

29. květen 2008
Publicistika

Konečně se i u nás začalo trochu mluvit o výchově dětí. Debatu rozpoutal návrh zákona o zákazu tělesných trestů. Rodiče se hrozili, že za třepnutí malého neposluchy půjdou do vězení, ale tak zlé to není. Jsme ujišťováni, že navrhovatelé mají na mysli jen surové třískání dětí, o němž si násilníci myslí, že je to jejich soukromá věc. Je vůbec výchova soukromá věc? Poslechněte si zamyšlení Evy Klausnerové.

Ukazuje se, že se u nás při zacházení s nejmladší generací často projevují dvě krajnosti. Stále častější je neurvalost vedoucí až k fyzickému a psychickému týrání dětí a stále častější je bezbřehá shovívavost, která jiným způsobem ohrožuje vývoj a dozrávání mladého člověka.

Logo

Dříve vychovatelé děti stále okřikovali, dneska je trend jiný. Pětiletý chlapeček se v supermarketu odráží od regálů a střídavě skáče mamince a tatínkovi na záda. Maminka synkovi něžně domlouvá, ale on se bez odpovědi vrací ke své startovací dráze. Lidé před ním uskakují, rodiče trpí, ale chlapeček pokračuje v tom, co se mu líbí. Podruhé ve frontě u pokladny sotva tříletý hošíček energicky pumpuje pákou rozprašovače na květiny. Sebral tu věc za 300 Kč z regálu a maminka s láskou přihlíží, jak si s ní hraje. Z přístrojku odlétá jakási součástka, maminka si s ní neví rady a tak ji volně pokládá na polici. Hošíček rozprašovač vymění za menší v průhledném obalu a silácky ho ohýbá. Maminka se bojí, že obal roztrhne, ale on ji utře tónem přezíravého fotra: Nic se neroztrhne ! A maminka mlčí. Další den mi nákupním vozíkem zezadu podrazí nohy roztomilá holčička. Vozík má půjčený na hraní, lítá s ním po prodejně a vřeští: S dovolením! Zákazníci opět uskakují, ale dospělí, k nimž patří, jsou zcela neteční. Slova o slušnosti a ohleduplnosti nepadnou ani jednou, jakoby se nákupy odehrávaly v liduprázdném prostoru.

Bodový systém na silnicích platí dva roky. O řidičský průkaz už přišlo 7000 řidičů, většinou mladíků mezi 20 - 24 roky. Hlavními příčinami byly bezohlednost a nedostatek kázně. Bohužel, mládež vychovaná k svévoli za volantem nepřichází jenom o body, ale často i o život. Kvůli mizerné výchově mladíci také vypadávají z vlaků, topí se v moři, hynou pod lavinami a hoří na střechách vagonů. Kvůli mizerné výchově si ubližují navzájem a ponižují jeden druhému lidskou důstojnost, o niž se milující rodiče tolik strachovali.

Logo

Psycholog Jeroným Klimeš upozorňuje, že mladí delikventi pocházejí často z kultivovaných středostavovských rodin, ale nebyli vedeni ani k morálce, ani k ideálům.Nenaučili se ctít demokracii a právo, věřit v Boha či milovat vlast, žijí bez páteře a bez zásad. Vysokoškolský profesor Petr Piťha píše, že čím dál častěji se setkává s lidmi, kteří jsou tak svobodní, tj. neukáznění, až se to projevuje chaotičností myšlení. Jakou budoucnost tomuto mládí slibujeme ? Bude-li se každý ohánět jen vlastní svobodou, nakonec zákonitě musí ztratit svobodu všichni. Po vysvobození z totalitářských režimů jsme se dali unést povrchními hesly o sladkém životě bez pravidel. Nějak nám ušlo, že přísný řád panuje i v každé zvířecí smečce, a že život bez pravidel nám připravuje mnohem hrozivější úskalí, než nudná povinnost respektovat zásady a právo. Nastal už čas o tomto společném problému přemýšlet ?

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.