Odborníci zjišťují stáří historické bašty, kterou archeologové odkryli vedle náchodského zámku

19. listopad 2021 07:35

Jak staré jsou pozůstatky zdí historické bašty, kterou našli v letošním roce archeologové vedle náchodského zámku? To je otázka, kterou si v těchto dnech pokládají odborníci z různých oborů.

Aby nezůstalo jen u slov, rozhodli se odebrat vzorky stavebního materiálu z různých částí památky a hledají co nejpřesnější dobu výstavby bašty v laboratořích.

Čtěte také

A úlomky kamene opracovaného přibližně ve 13. století mizí v igelitovém sáčku. Co to tady teď Petr Kuneš, vedoucí technologické laboratoře Národního památkového ústavu, právě provedl? „Odebírám tady vzorky nikoliv kamene, ale malty ze zdiva, kde předpokládáme stáří ze 13. století."

„Vzorky jsou odebrány pro provedení analýzy, kdy chceme srovnat malty z různých konstrukcí na náchodském zámku."

Proplétáme se labyrintem zámeckých sklepení

Archeolog Ladislav Rytíř přihlíží odebírání vzorků. Teď se pánové dostali do jakési šachty. Je tady lešení, ale co se tady vlastně teď odehrává? „Snažili jsme se vytipovat ve zdivech, která jsou tady na zámku a v původním hradu, taková místa, která by mohla obsahovat ještě původní maltu."

Odborníci zjišťují stáří historické bašty u náchodské zámku

„Protože tady samozřejmě probíhala celá řada rekonstrukcí a sanací zdiv, tak povrchy, které jsou dnes dostupné, tak jsou často vyspárované či vyspravené současnou maltou. Ale my se potřebujeme dostat k původním zdem a pojivům. Proto se teď tady takovým trochu krkolomným způsobem malty ovzorkovat."

Čtěte také

Jsme sice ve sklepení, ale ve skutečnosti jde o nedávno odhalenou baštu. „Na přístupové cestě k hradu jsme objevili novou baštu, o které toho ale bohužel mnoho nevíme. Ani z písemných pramenů."

„Ikonografie nám ji sice ukazuje k roku 1635, ale archeologický materiál, který jsme získali výzkumem, nám nepřináší žádný datovací materiál. Tedy jsme tak trochu na vodě, tušíme, že jde o nějaký starší fortifikační prvek, který chránil přístup do samotného hradního areálu, ale k dataci nevíme vůbec nic," dodává Petr Kuneš.

Přibližné stáří bašty na náchodském zámku bychom se měli dozvědět v první polovině příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související