Od osvobození Ostravy uplynulo 79 let

30. duben 2024 12:02

Město Ostrava dnes připomíná 79 let od konce bojů o průmyslové centrum republiky. Osvobození Ostravy bylo hlavním cílem takzvané Ostravsko-opavské operace, která byla na konci II. světové války největší vojenskou akcí na našem území. Ať už kvůli počtu obětí nebo nasazením bojové techniky.

Symbolický hřbitov s mnoha tisícovkami jmen padlých je u památníku v Hrabyni na Opavsku. Právě tudy mířily těžké osvobozovací boje dál na Ostravu. Ostrava byla pro německou armádu klíčová. Hlavně ke konci války to bylo už prakticky jediné velké průmyslové centrum s výrobou zbraní, oceli, s přístupem k uhlí.

Čtěte také

Obrana Ostravy byla pro nacisty otázkou přežití. „Zároveň ta oblast nebyla až do jara 1945 nějak výrazněji zasažena válečnými událostmi, nebyla významněji poškozena bombardováním a v neposlední řadě se jednalo o důležitý železniční uzel,“ popisuje historik Slezského zemského muzea Ondřej Kolář.

A zásadní byla také pro výrobu pohonných hmot. „Byly tady rafinerie, Rüttgersova chemička a další. Ostatně i při tom prvním velkém náletu na Ostravu 29. srpna 1944 tím primárním cílem nebyly doly nebo železárny, ale byly to právě ty chemické závody,“ připomíná Kolář.

Rudoarmějci v ulicích Moravské Ostravy

Osvobozením Ostravy mohla rozsáhlá vojenská operace pokračovat dál a umožnila soustředit veškerou sílu na poslední boje II. světové války. „Po tomto zhroucení německé obrany na Ostravsku výrazně usnadnilo pak průnik sovětských jednotek na severní a střední Moravu a potom vlastně spojení s jednotkami postupujícími od Brna a následné tažení na Prahu,“ dodává historik.

Poslední válečné dny dodnes připomíná symbolický tank 051 u mostu Miloše Sýkory. První, který přejel řeku do Slezské Ostravy. Vzpomínat se na to dnes bude na každoročním setkání u památníku v Komenského sadech.

Památník ve Slezské Ostravě
autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související