Od Nového roku se zpřísnily postihy a cesty k vyhledávání řidičů, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu

8. leden 2006

Přibližně každý devadesátý řidič usedá za volant pod vlivem alkoholu. Jen za loňský rok způsobili v České republice kolem osmi tisíc dopravních nehod, při kterých 58 lidí zemřelo. Přestože celkový počet havárií s účastí alkoholu je u nás nižší, než v některých západoevropských zemích, není to rozhodně důvod k radosti.

Proto se postupně zpřísňují nejen postihy, ale i cesty vyhledávání hříšníků, kteří porušili jedno ze základních přikázání řidiče - "nevypiješ". Od Nového roku proto zákonodárci svěřili tuto pravomoc kromě dopravním hlídkám republikové policie také policistům obecním.

Možnost kontrolovat požitý alkohol u řidičů dává strážníkům, možná překvapivě, nikoli zákon o provozu na pozemních komunikacích či o obecní policii, ale nyní často skloňovaný protikuřácký zákon. Ten se totiž kromě cigaret zabývá také alkoholem. Většina obecních policií, zejména v menších městech, ale na to zatím není připravena, respektive vybavena. Chybějí jí potřebné detekční přístroje.

Jednou z výjimek je Brno, kde strážníci začali s těmito kontrolami hned po Novém roce. O pár dnů tak předstihli i Prahu. " Máme na to od 1. ledna osm digitálních přístrojů na měření orientační dechové zkoušky alkoholu v krvi. Kontroly probíhají především v centru Brna, kde jsou problematická místa a řidiči vjíždí do oblastí, kam nemají," vysvětluje mluvčí Městské policie Denisa Kapitančiková.

Zatím strážníci žádné alkoholické prohřešky u řidičů nezjistili, přestože kontrol proběhne denně několik. Určitou zkušenost už ale mají s reakcí prověřovaných. Obecně platí, že na strážníky si kontrolovaní či postižení dovolí přinejmenším o něco více než na republikovou policii, což asi souvisí s celkovým míněním na tyto dvě různé policie. U kontrol na alkohol tomu tak, alespoň zatím, není. " Je to přijímáno pozitivně, myslím, že jim ten zákon zas až tak nevadí," dodává mluvčí Městské policie Denisa Kapitančiková.

autor: hol
Spustit audio