Ochlazení se promítlo do kvality vody, leckde jsou ještě dobré podmínky pro koupání

22. srpen 2014

Velký rybník u Hroznětína a Rolava v Karlových Varech mají stále nebezpečnou nebo nevhodnou vodu ke koupání. Rozbory z tohoto týdne naopak potvrdily stále vynikající vodu na Michalu u Sokolova a v Tatrovicích.

Zhoršenou kvalitu vody má i Skalka u Chebu a mírně znečištěná je voda v nádrži Velká Anna u Nového Sedla. Naopak bez jakékoli obavy se můžete vykoupat na přehradě Jesenice u Chebu a také koupališti Lido u Mariánských Lázní.

A dobrá je zatím i situace na řece Ohři. Do minimálního stavu vody jí sice zbývají 4 centimetry, podle vodáckého instruktora Míly Pražáka je ale bez problémů sjízdná:

„Což znamená, že v úseku od Tršnice u Chebu až Karlovým Varům poplujete celkem dobře. Sem tam se vyskytne nějaká mělčinka, ale neměli byste vystupovat z lodi.“

Před koncem prázdnin se zhoršená kvalita vody projevila na více vodních plochách Plzeňského kraje. Zákaz koupání platí stále na rybníku Hnačov na Klatovsku.

Zhoršila se také situace v plzeňském Košuteckém jezírku a nevhodná ke koupání je také voda v Českém údolí v Plzni. Situaci podrobně vysvětluje hydrobiolog Jindřich Duras:

„Na Českém údolí průhlednost vody klesla kolem půl metru, sinice samozřejmě rostou v průběhu sezony, takže tam koupání už s čistým svědomím doporučit nelze. Hracholusky zůstávají velmi dobré, ale pouze v nejspodnější části – zhruba od lokality Radost až ke hrázi. Situace se tam zhoršuje, protože sinice s postupem sezony nabývají na síle.“

„Horní část nádrže už v zásadě možnosti rekreace s koupáním nenabízí. Nicméně jistou nadějí je teď období chladného a větrného počasí, které míchá s vodou. To sinicím nedělá dobře.“

Bolevecké rybníky plavce nezklamou

O poznání lepší je kvalita vody na soustavě boleveckých rybníků v Plzni.

„Na všech rybnících je voda z hlediska koupání dobré kvality. Průhlednost přesahuje jeden metr a sinice tam prakticky nejsou. Nejlepší kvalita ke koupání je na Velkém rybníce,“ říká Duras s tím, že výborná kvalita je i v Kamenném rybníce.

Sjízdná zůstává v celé délce Berounka a dolní úsek Otavy od Sušice. Na hraně je řeka Radbuza a nesjízdné jsou horní úsek Otavy a v celé délce řeka Mže, Úslava i Úhlava.


Zvětšit mapu
Spustit audio