Obložený srnčí hřbet

podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele

Suroviny:


1 kg srnčího hřbetu
100g slaniny
sůl, pepř,
nové koření
saturejka
2 lžíce másla
1 cibule
1 mrkev
0,3 l sladké smetany
0,2 l vývaru
kompotované hrušky
rybízová nebo brusinková zavařenina
růžičková kapusta
nakládané hříbky


Postup:

Cibuli a mrkev nakrájíme na kostky. Slaninu na proužky. Srnčí hřbet očistíme, odblaníme a prošpikujeme slaninou. Opepříme, osolíme a na rozpáleném tuku na masité straně opečeme v pekáči. Přidáme nakrájenou zeleninu, několik kuliček nového koření, trochu saturejky. Pečeme v rozpálené troubě 3/4hodiny. Při pečení poléváme vypečenou šťávou a vývarem. Ke konci pečení přilijeme smetanu.
Upečené maso vyjmeme, uvolníme z kostí a nakrájíme na 3cm silné plátky. Omáčku prolisujeme a přelijeme jí maso. Při pečení podusíme růžičkovou kapustu. Naložené hrušky rozpůlíme a naplníme je zavařeninou.
Jednotlivé porce s omáčkou podáváme s dušenou růžičkovou kapustou, plněnými hruškami a naloženými hříbky.

Jako příloha se hodí karlovarský knedlík nebo bramborové krokety.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.