Obec Pecka chce vybudovat chodník podél nebezpečné a frekventované silnice vedoucí kolem hradu

22. říjen 2019 08:35

Úzká silnice, prudké zatáčky, chodci jdoucí po samém kraji silnice. Takhle vypadá situace na vozovce vedoucí z centra obce Pecka na Jičínsku kolem hradu. Někteří řidiči tam jezdí rychle, lidé i turisté mají obavy tímto místem chodit. Vedení obce tvrdí, že už příští rok by  tu měl vyrůst chodník s vyšším obrubníkem.

Čtěte také

Maminka Eliška má namířeno na nákup. Musí jít po hlavní silnici a sama přiznává, že z toho dobrý pocit nemá.
„Jiná možnost ale není. Musím jít podél silnice a dávat hodně pozor. Protože přeci jen z toho vršku některá auta jezdí trochu rychleji. A není do zatáčky vidět."

Snaží se jít co nejvíc po krajnici a neustále se rozhlíží.
„Rozhodně není možné vzít dítě za ruku a nebo aby šlo samo. To určitě ne. Protože z toho vršku jezdí traktory, nákladní auta i kamiony."

Podobně mluví i Jiřina Rajznerová, která se prý do obchodu nechá raději dovést.
„My tam moc nechodíme, raději jedeme autem. Protože jít tam pěšky je dost nebezpečné. Jezdí tady hodně aut. Chodník by tam byl opravdu hodně zapotřebí."

Hrad Pecka na Jičínsku bude mít opravenou jednu z věží

Starostka Hana Štěrbová za Nezávislí pro Peckovsko přiznává, že o vybudování chodníku podél hlavně silnice směrem k hradu usiluje obec už dlouho.
„Jednali jsme s Královéhradeckým krajem jako s vlastníkem komunikace a podařilo se nám prosadit, že v tom úzkém místě dojde k zúžení komunikace a tím pádem vlastně ke zklidnění dopravy. Protože to bude nutit řidiče zpomalit. A vejde se nám tam chodník."

Čtěte také

Tím by situace pro chodce a hlavně pro místní z částí Desatero měla být bezpečnější.

„Jako maminka malého dítěte bych to určitě přivítala," říká Eliška, obyvatelka Pecky.

Přestože před nebezpečným úsekem platí třicítka, spousta řidičů tady podle místních rychlost překračuje a hlavně v zimních měsících zde bývá hodně nehod.

„Zima je vůbec příšerná. Když nám trošku roztaje, potom to zase přes noc namrzne. Údržba komunikace je tam náročná. Je to tam nebezpečné, auta nám tam končila v plotě jednoho rodinného domu. Takže i tím, že tam bude trošku zvýšený obrubník, by to mělo trochu eliminovat případné nehody," dodává Hana Štěrbová.

Stavební práce na zúžení silnice a stavbě chodníku by měly začít na jaře příštího roku.

Spustit audio

Související