Občané sobě

8. červenec 2010
Publicistika

Jistě není nutné příliš zdůrazňovat, že koho zajímá film a vše ostatní, co s tímto druhem umění souvisí, přijde si nyní v Karlových Varech na své. Do závěru mezinárodního festivalu zbývají ještě tři promítací dny,a tak se veřejnost nemusí zaobírat tím, čemu se bude věnovat, až přehlídka skončí. Přesto jeden zajímavý námět v podobě ojedinělé nabídky vedení Karlovarského kraje je pro obyvatele regionu připraven. Více o něm v komentáři Lubomíra Stejskala nazvaném Občané sobě.

Ačkoli rozdělení republiky na kraje považujeme za samozřejmost, není od věci připomenout, že po sametové revoluci se tyto územně správní celky nerodily snadno. Vznikly až 1. ledna přelomového roku 2000, tedy před deseti lety. Stejné výročí prvních voleb do jejich zastupitelstev si připomeneme letos na podzim – v pátek 12. listopadu. Právě toto jubileum inspirovalo vedení kraje v čele s hejtmanem Josefem Novotným k zajímavé soutěži. Pod názvem Nejlepší nápad desetiletí vybízí občany kraje k tomu, aby byli aktivní ne pouze jednou za čtyři roky u volebních uren. Pokud nosí v hlavě nějaký nápad, jak učinit region lepším místem k životu, nabízí se jim prostor k jeho uplatnění.

Soutěž je rozdělena do dvou kategorií, pro menší a větší projekty. Týkat se mohou jakékoli oblasti veřejného života. Vyhlašovatelé přitom vycházejí z jednoduché úvahy. Lidé často kritizují, co se dělá špatně, nebo co jim v regionu chybí. Teď dostávají šanci navrhnout řešení. Ovšem tak snadné to mít nebudou. Nejde jen o to přijít s dobrou myšlenou; autoři nápadů by měli rovněž nastínit, jak by se daly jejich návrhy financovat. Tady se zřejmě spousta z nich dostane do úzkých. Protože bez peněz zůstane sebelepší myšlenka u ledu a zadarmo, řečeno lidově, ani to nebohé kuře nehrabe. Neboli: spoléhat na někdejší takzvané akce „Z“, kdy občané pracovali na zvelebení obce ve volném čase bez nároku na odměnu, by bylo přinejmenším bláhové. Věřme, že právě sem nebude chtít levicové vedení kraje, soutěž nasměrovat. Byla by to slepá ulička jinak pozoruhodného experimentu. Neseného v duchu upravené věty prezidenta Kennedyho, známé z jeho nástupního projevu: Neptej se, co může udělat kraj pro tebe, ptej se, co ty můžeš udělat pro něj.

Tato soutěžní akce vyhlášená hejtmanstvím končí 15. září. Na vítěze obou kategorií čeká odměna ve výši 10 tisíc korun. I to může být dobrou motivací pro prázdninové zamyšlení a následný pokus něco ve svém okolí změnit k dobrému. Je to podaná ruka. Příležitost, jakých bývá méně než šafránu.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.