O šlechtictví...

31. říjen 2003
Publicistika

Proč nemají lidé rádi šlechtice a přitom stojí o to, být šlechetnými? Proč si některých šlechticů přece jenom váží a jinými pohrdají? I na tyto otázky, navíc se zvláštním spojením na aktuální událost ve společnosti ČEZ, odpovídá ve svém fejetonu Jiří Tomáš Blažek

Není u nás příliš dobře vnímáno šlechtictví. Jako by to horší než kapitalisté byli lidé. Máme tak nějak zakořeněn v sobě obraz zloducha feudála a zhovadilého drába. Také car je spíš kruťas než báťuška, což nám zase namluvil bolševik, aby mohl revolučně popravit i jeho děti. Chytrý princ a moudrý i hodný král, to jsou jen pohádkové figury, o kterých nevíme, kde se vzaly. Víme to, ale tajili jsme to hodně dlouhé desítky let. Králové, princové, ale také knížata, hrabata a jiní šlechticové, byli opravdu povětšinou hodní, protože humanitně velmi vzdělaní, byli povětšinou skutečně i moudří, a protože jim vždycky záleželo na jméně, povětšinou byli také opravdu šlechetní. Byli, a jsou. Povětšinou, říkám, nepřimlouvám se před rozhodnutím soudů o žalobách pana Kinského.

Co je na šlechticích a na šlechtictví lidem tak protivného, říkám si vždycky, když mně někdo pohoršeně upozorňuje na to, že oslovení pane hrabě nebo pane kníže je u nás zakázáno už od vlády pana prezidenta Masaryka. Vím to. Ale jsou lidé, kterým ten řádně zděděný titul sluší daleko více a přiléhavěji, než jiným jiné a demokraticky povolené, byť třeba koupené generální tituly. Navíc, a to mnohým podvědomě vadí nejvíc, ze šlechtice je šlechtic cítit, vyzařuje z něj to fluidum výjimečnosti. Jsem dalek poklonkování a nemístného obdivu, ale všimněte si té emanace, až budete někdy v dosahu někoho z dobrého rodu. A mimochodem, z těch zlých to šlechtictví neucítíte. Jen tam je, kde je i ta šlechetnost. A pak také vadí majetek, volný život, báječné plesy, jachty, a tak dále. Právě to "a tak dále", to nejistě dlouhé pokračování výhod a majetků, to tajemno možných přepychů a také milostných pletek. A jistotu předků několik set let zpátky mají ti šlechtici, což také není obvyklé.

Logo

Co lidé nešlechtičtí nezávidí, to jsou šlechtické povinnosti. Způsob prokazování odpovědnosti za sebe, za rodinu, za své zaměstnance. Objem neviditelných, ale k zachování kreditu jména nutných povinností, dokonalé a dokonale dodržované smlouvy pouhým rukoudáním, a je toho mnohem víc, co šlechtic musí konat, aby mohl šlechticem být. Slovo šlechtice platí, důvěra je prostorem, slovo nejtvrdší měnou.

A nedělají blbosti, šlechticové. Nemluví ze mě monarchista, když vážně říkám, že vládě vzdělaných, moudrých a šlechetných králů by se nemohlo stát, aby z vedení nějakého svého elektrárenského monopolu vyhodila jediného jejího člena, který má glejt na řízení atomových elektráren. Našim nešlechtickým vladařům se to stalo. A že ty elektrárny teď možná zaplatí pokutu! Nezaplatí. Jsou naše, zaplatíme si ji zase my. Tohle by šlechtic nedopustil. Moudrost a odpovědnost, a některým ve vládě ještě i to vzdělání asi chybějí. Buďme šlechetní a nechme je věci napravit, ne? Moudří lidé by to udělali, šlechetní šlechtici určitě.

Spustit audio