O přidané hodnotě

23. únor 2011
Publicistika

Neprůhledné toky peněz ve státní sféře rozčilují mnoho daňových poplatníků. Včetně Jindry Klímové, která své pocity popisuje v příspěvku O přidané hodnotě.

Nevím jak vy, ale já v poslední době často přemýšlím o tom, jak celým naším životem vládne „přidaná hodnota“. To je to, co nás povznáší! Ke všemu, co se vytvoří a najde svého uživatele, se přidá navíc kus další hodnoty, rozhojňuje se tak bohatství a je tu tedy teoretický základ, že se máme mít stále lépe a lépe. Přidanou hodnotu vytvářejí dělníci ve Škodovce, obchodníci se železem, úředníci s razítkem, prodavačky v papírnictví, jatka, kde porážejí dobytek, i kadeřnice. Ekonomicky se to projevuje tak, že ten kousek přidané hodnoty si vždycky vezme stát, aby měl na nutná vydání. Proto je také ze všech nejbohatší a nejmazanější zloději v různých převlecích vědí, že nejvýhodnější je loupit právě tady.

A takový státní koláč není žádná jednohubka! Navíc obhlídka terénu není pro tipaře nijak obtížná, stačí vědět s kým hrát tenis, golf a různé jiné finančně náročnější hry. Přidanou hodnotou takových setkání je dotek pokušení. Funguje báječně. Tak se stalo, že největší objem podezřelých zakázek se uzavřel na ministerstvu obrany, kde se nakupují miliardové hodnoty. Největší podíl podivných, nestandardních smluv podepsali právně vzdělaní lidé na ministerstvu spravedlnosti. Pořádně zamořily ovzduší smogy kolem zakázek ministerstva životního prostředí. Také naše krátké předsednictví Evropské unie byla finančně veselá merenda. A do podezřelých kanálů tekly a stále tekou proudem peníze ve zdravotnictví i ve školství. Co měly dělat stovky úředníků, zadalo se soukromým firmám. No pravda, už to skoro nešlo dál - a tak se tomu musel udělat rázný konec. Zdivočelým rozhazovačům prý postaví hráz vláda finanční kázně. V rozpočtu do budoucna i ve výdajích současnosti.

Daňové přiznání


Na tu hráz horečně plní pytle. Myslíte že pískem? Ale ne, přece zvýšenou daní z přidané hodnoty. Ta kápne z kapes nás všech. Z každého bochníku chleba, každého rohlíku, každé nové boty a z každé každodenní cesty do zaměstnání. Průvodním zjevem této horečné činnosti je strašák. Ne ten polní, směšný a veselý, ten už dávno vyhynul. Ten civilizovaný má přidanou hodnotu postavení v politice a dovede plamenně vykládat o tom, jak jsme blízko řeckému hospodářskému krachu, jak za třicet let nebude na penze, neuděláme-li ihned reformu dle návodu vybraných expertů a jak se musí finančně ulevovat bohatším, protože to jsou ti, kteří si vědí rady v džungli soudobého kapitalismu. Také jak se zhroutí naše ceněné zdravotnictví, jak visí ve vzduchu nápor kriminality a jak jistojistě přibude nezaměstnaných. Lidé bojte se, to na vás platí! Skoro se zapomnělo, zač se před volbami horovalo nejvíc. Skoncovat s korupcí, která pouštěla státní pokladně žilou. Jenomže o tom informace zoufale chybí. Aféry zasmrdí a zmizí nevysvětleny. I když kauzu řeší soudy, nad mnoha rozhodnutími zůstává i laik v úžasu. Copak laik...Taková je prý česká realita. Když vítal ministr Schwarzenberg v Praze nového velvyslance USA, řekl před televizní kamerou docela nediplomaticky: „To bude čumět!“ Něco na tom je. Občan, který je tu doma, tak „kouká“...Přidanou hodnotou by asi bylo - něco proti tomu dělat.

autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.