O Motýlu

24. březen 2010
Publicistika

Státní, krajské nebo městské instituce nedokáží pokrýt zdravotní potřeby obyvatel v celé šíři. Nebýt řady neziskových a nízkoprahových organizací, byla by situace řady lidí opravdu zoufalá. O sdružení, které pomáhá lidem s handicapem, vypráví Jana Kořínková:

Moc bych si přála, aby tento pátek bylo hezké počasí. Občanské sdružení Motýl totiž pořádá v areálu mateřské školy ve Žlutické ulici v Plzni Velikonoční jarmark. Tolik se věnují přípravám - jak dospělí klienti ze sociálně terapeutických dílen, tak děti, které sem docházejí na nejrůznější aktivity a kroužky a samozřejmě akci chystají všichni motýloví pracovníci a příznivci.

Motýl je svou různorodou činností , která spojuje svět zdravých a hendikepovaných, unikátní nejen v Plzni, ale i v celém kraji. Budova, ve které sídlí, je zvenku úplně obyčejná, jak už tak mateřské školy na sídlišti bývaly, ale uvnitř je barevně a veselo. Inu, motýli jsou ve své většině pestří a radostně si létají z květu na květ.

Živo je tu od rána. V jedné místnosti dopoledne cvičí se svými maminkami miminka, ve druhých třeba zpívají a výtvarničí také za přítomnosti maminek dvou a tříletá mrňata. Maňásek Pepino a jeho přátelé, kteří je programem této Veselé školičky provázejí, by vám pověděli, jak je to prima.

Odpolední aktivity jsou zaměřené na výtvarnou činnost, kreativitu, rozvoj hrubé i jemné motoriky, probíhají tu jazykové kurzy, dramatický kroužek a dokonce i kurz vaření pro děti. Dovedete si přestavit, jaká je při vaření pěti-šestiletých kuchtíků a kuchařinek legrace?

Výtvarné dílny byly součástí výstavy

Tři a dvacet výtvarných, vzdělávacích a pohybových kroužků, které se skrývají pod názvem rodičovské centrum Vlnka, navštěvuje týdně více než 400 dětí.

A spolu se zdravými se tu vyřádí i hendikepované děti. Pokud potřebují asistenta, Motýl ho zajistí z řad dobrovolníků a studentů vysokých škol. Počítá s individuálním přístupem ke každému dítěti.

V kroužcích mohou být děti až do 15let. Potom, pokud mají mentální nebo kombinované postižení, mohou navštěvovat sociálně terapeutické dílny. To je sociální služba pro klienty , kteří kvůli svému hendikepu nemohou navštěvovat běžné pracoviště, chráněné dílny nebo chráněné pracovní místo.

Mohou tu pobývat od sedmi ráno do dvou odpoledne, mají pracovní program, například vyrábějí kulisy pro jednorázové akce, které Motýl každý měsíc pořádá. Také se - a to vzorně - starají o okolí budovy, ve které Motýl sídlí.

To, že sem pravidelně chodí a provozují smysluplnou činnost, má pro ně obrovský význam. Velmi důležitý je pro ně také rozvoj sociálních dovedností. Učí je třeba jezdit tramvají. Společně také chodí například do kavárny a čajovny Kačaba, společně navštívili Muzeum loutek. A obrovská úleva je to, že mají oázu, kde jsou rádi, také pro jejich rodiny.

Právě na rodiny s dětmi s hendikepem Motýl hodně myslí. Služba, kterou jim poskytuje, se jmenuje Raná péče. Snaží se nejen jejich děti zapojit do svých aktivit, ale hlavně rodiče motivovat k přijetí pocitu, že postižení je běžná věc, za kterou se nemusí stydět. Pomáhá jim se sociální oblastí, například poradí, kde získat příspěvek na péči, kam se obrátit o další pomoc. V klubu
Ulita se jednou měsíčně scházejí rodiče z Rané péče a rodiče dětí s poruchami autistického spektra a vyměňují si informace, zkušenosti a nápady.

Motýl hodně pamatuje na děti s autismem. Proto se zapojuje i do kampaně Světového dne informovanosti o autismu, který se letos už potřetí koná v druhý dubnový den. V Motýlu se proto bude při té příležitosti konat Den otevřených dveří, při kterém se odborníci, učitelé i veřejnost budou moci seznámit s problematikou tohoto postižení.

Velikonoce v hornickém domku v Příbrami

Už teď se všichni těší na prázdniny. To pořádají přímo v Motýlu 4 příměstské tábory a rodiny s dětmi pak po roce stráví báječný týden na westernovém ranči v Podolí u Běšin na Klatovsku. A opět se tu, stejně jako v Plzni, sejdou při zajímavých hrách zdravé děti s těmi s postižením.

Do prázdnin ale ještě hodně vody v plzeňských řekách uplyne. Teď, jak jsme řekli na začátku, žije Motýl v plzeňské Žlutické ulici přípravami na páteční velikonoční jarmark. Dopoledne se tu sejdou děti ze speciálních mateřských škol a základních škol, odpoledne mohou přijít se svými rodiči děti od dvou do osmi let z širokého okolí. Program bude náramný. Tak by to počasí mohlo vyjít, co říkáte... slunce přece motýlům přeje!

autor: Jana Kořínková
Spustit audio