O kostele sv. Barbory a dalších chátrajících dominantách

9. únor 2009
Publicistika

Před deseti lety jsme natáčeli pořad Odkazy minulosti v Manětíně, v chátrajícím kostele sv. Barbory. Tato raně barokní stavba se připisuje Janu Baptistu Matheyovi, jenž například postavil prelaturu v Plasích nebo Trojský zámek u Prahy. Kostel sv. Barbory má také původní, velice hodnotné vybavení - obrazy od malíře Petra Brandla, sochy od sochařů Herschra a Brokoffa a další původní umělecká díla. Pokračuje Ondřej Vaculík

Ačkoliv o Manětíně se mluví jako o barokní perle západních Čech a leccos už v něm bylo zvelebeno, svatá Barbora chátrá dále. Církev ji využívá jenom občasně pro zádušní mše, protože pravidelné bohoslužby koná v kostele na náměstí. Na opravu, která by stála téměř dvacet milionů korun, nemá peníze. O zařazení objektu do programu záchrany architektonického dědictví už čtyři roky žádá marně. Město Manětín by podle odhadu jeho starosty Pavla Suka mohlo být ve shánění peněz úspěšnější, ale kostel mu nepatří, takže nepomůže. "A nešlo by se na nějaké spolupráci s církví dohodnout?" ptám se pana starosty. "My se žádné spolupráci nebráníme, bude-li církev s námi chtít jednat, tak ať jedná," odpovídá. Také církev se žádnému jednání a spolupráci s městem nebrání, ale sám pan farář opravu nezařídí. "To přeci všechno nezmůže chudák pan farář, který má na starosti několik farností," uznává Pavel Suk, "přeci biskupství na to musí mít lidi, odborníky, stavaře, investičáky a tak dále, ti by měli jednat," diví se starosta.

Jdu tedy na plzeňské biskupství s výzvou, ať odborníci, stavaři a investičáci jednají dřív, než všechno v Barboře zplesniví a shnije. Dozvídám se ale to, co manětínský starosta ani veřejnost možná nevědí: Plzeňská diecéze má 437 kostelů, z čehož dvaadvacet kostelů je zcela nebo zčásti zřícených. Padesát kostelů je v havarijním stavu a sto padesát čtyři ve velmi špatném stavu - sv. Barbora v Manětíně patří mezi ně. Co se pak týká investičáků a dalších, Plzeňské biskupství má tři stavební odborníky, jimž ve vikariátech pomáhají ještě čtyři technici. Celkem sedm lidí - a víc jich mít nemůže - na 437 kostelů. Takže každá pomoc odjinud je vítaná. Proto se starostové nemusí ostýchat sami pomoc církvi nabízet, sami vyzývat ke spolupráci a nečekat, až to udělá církev. A na druhé straně také církev by mohla v návalu práce dávat přednost těm jednáním, kde starostové mají dobrou vůli s církevními památkami pomoci. Taková jednání také bývají, jak se dneska říká, produktivnější.

Logo

O opravu našich památek veřejnost zájem má a stav svaté Barbora v Manětíně je ostudný. Dosvědčuje to také výstava v budově Českého rozhlasu v Plzni nazvaná Dominanty. Představuje nejzdařilejší snímky povětšině chátrajících církevních staveb ze stejnojmenné fotosoutěže, které se zúčastnilo 23 fotografů ze západních Čech. Mezi vystavenými fotografiemi pochopitelně nechybí ani manětínská svatá Barbora - barokní perla západních Čech.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.