O férové značce Fair Trade a zemědělství....

12. říjen 2007
Publicistika

Ani současné zvýšení cen potravin příliš nenarovnává nepoměr mezi velmi nízkými výkupními cenami od zemědělců, pěstitelů a výrobců potravin - a cenami prodejními. V méně úrodných oblastech, jimiž právě jsou naše hornaté západní Čechy, zemědělci přežívají jen díky státním dotacím, podporovaným evropskými fondy. Tato podpora se povětšině ale neváže k tomu, co rolníci pro trh vypěstují, ale naopak k tomu, co na trh nedodají, co nevypěstují - a přesto pole a zejména pastviny nenechají zarůst pýrem. Nad problematikou se zamýšlí Ondřej Vaculík.

Obstát na dnešním trhu totiž může jenom ten zemědělec, který má pole dostatečně úrodná a může je obdělávat moderní technikou. To v podhorských a horských oblastech není možné. Avšak bez zemědělské činnosti by tato krajina zplaněla, zarostla houštím a kopřivami. Proto stát dotuje pasení dobytka na pastvinách, kosení špatně přístupných luk, a podporuje tak alespoň extenzivní, tedy spíše mírnou ale do široka rozprostřenou zemědělskou činnost, která čím obtížněji se může uplatnit na trhu, tím více prospívá krajině. Bez státní podpory by tu buď nikdo nehospodařil, nebo by rolník hynul hlady, protože výkupní ceny jen bídně odpovídají intenzivní zemědělské činnosti ve velice dobrých podmínkách. Takovou podporu si však může dovolit jen společnost poměrně bohatá, k níž my jako Středoevropané naštěstí patříme.

Avšak jsou i země a krajiny, které si podporu chudých zemědělských oblastí dovolit nemohou, takže pěstitelé se musí uživit a spokojit jenom s tím, co strží za prodej plodin chudé půdy, což často nestačí ani na skromné živobytí. Nezbývá jim totiž než nízké výkupní ceny, které určuje mezinárodní, dnes říkáme globalizovaný trh, prostě přijmout, protože trh odpovídající skutečným výrobním podmínkám, není. Tohoto způsobu nespravedlivého obchodu si už po druhé světové válce povšimla nezisková organizace nazvaná Fair Trade, tedy férový nebo spravedlivý obchod. Tato organizace tím, že sama na výkupu neparazituje, stanovuje základní výkupní ceny vyšší než světový trh. Pěstitel tedy dostává zaplaceno lépe. Fair Trade označuje tyto potraviny jako férové a ve světě má pro ně speciální prodejny. Už je prodává i v naší republice, dokonce od 1. října také v Plzni v menze Západočeské univerzity a v dalších jejích bufetech. Doufejme, že obchodů značky Fair Trade bude přibývat a my jako jejich zákazníci budeme mít stále více příležitostí podpořit zemědělství v chudých oblastech a aspoň poněkud se vymanit z nadvlády mezinárodních obchodních řetězců, které zejména prvovýrobce vykořisťují a pozvolna decimují celý zemědělský stav.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio