Nový systém tísňové linky městské policie více pomáhá lidem, města si ho chválí

7. leden 2015

Některá města Karlovarského kraje používají nový systém tísňové linky 156 městské policie. Díky tomu dostanou lidé pomoc rychleji než v minulosti. Pomáhá jim k tomu předvolba pro danou oblast, kde bydlí. Podle strážníků nový režim funguje bez problémů.

Nový systém používání tísňové linky 156 městské policie začal fungovat v říjnu loňského roku. Důvod byl jednoduchý: rychleji pomoci lidem, uvedl velitel karlovarských městských strážníků Marcel Vlasák.

„Sto padesát šestka byla předtím svedena do okresního města. Tím pádem se lidé například z Nejdku nebo Ostrova dovolávali k nám do Karlových Varů. Docházelo pak k nepříjemným situacím, kdy jsme jim museli vysvětlovat, že nejsme schopni technicky přepojit do daného města a oni museli znova vytáčet pevnou linku, kterou jsme jim dávali. A mnohdy pochopitelně docházelo i ke zbytečným prodlévám, než se zjistilo, že volá člověk z jiného města,“ říká Vlasák.

Pokud lidé vytočí linku 156, navolí si to číslo městské policie, která má tu danou oblast na starosti.

„A tím, že lidé potom už tu svou volbu znají, tak po vytočení čísla 156 a připojení do systému, zadají pouze jedno číslo a okamžitě mluví s tím operátorem městské policie, kam se skutečně potřebují dovolat,“ dodává Marcel Vlasák.

Obdobně jako v Karlových Varech funguje stejný systém pro Sokolov a Chodov. Ani tam nezaznamenalo vedení města žádné problémy, říká chodovský starosta Patrik Pizinger.

„My to sledujeme velmi pozorně s velitelem městské policie. Takže dokážeme potvrdit, že z pohledu fungování městské policie se ten systém osvědčil a z pohledu obyvatel Chodova nemám negativní zkušenost. Pokud s těmi lidmi hovořím, tak nemají pocit, že by se jim zhoršila dostupnost městské policie,“ tvrdí Pizinger.

Čtěte také

Jak dodává, je rád, že tísňová linka s novým systémem funguje. „My jsme měli výhodu v tom, že jsme byli průkopníci linky 156, takže jsme byli i prvními, kdo měl klasickou tísňovou linku, takže naši obyvatelé se dovolali vždy do Chodova. Samozřejmě docházelo v minulosti k tomu, že se mohl karlovarský nebo sokolovský občan dovolat právě na chodovskou sto padesát šestku. Takže pokud vím, tohle se podařilo eliminovat,“ dodává starosta Patrik Pizinger.

V budoucnu by chtělo tísňovou linku 156 městské policie v novém režimu nabídnout lidem i město Cheb.

Spustit audio