Nové diagnózy horkého léta

21. červenec 2010
Publicistika

Letním počasím se nesmí nechat publicisté ukolébat. Naopak, měli by ho využít jako inspiraci pro další zkoumání společenských jevů. Jako Jindra Klímová v následujícím fejetonu.

To je ale horko, viďte! A v horku - řekl by vám každý lékař - se množí nemoci. Však také ta úporná letošní sluneční aktivita už přinesla i nové diagnózy. Tenhle fejeton si tedy dává za úkol seznámit vás s nimi včas, abyste je rozpoznali. Tak tedy především tropické horko způsobuje v lidském mozku zpozdilost. To je vážná diagnóza. Zpozdilost, pomalá reakce, a nebo také laicky řečeno "dlouhé vedení" může způsobit, že člověk těžko chápe rozdíl mezi tím oč běží a oč jde. To je v čase, kdy události ve veřejném životě nabírají takové obrátky, že vám ani pot nestačí ochlazovat hlavu, velmi nebezpečný stav. Vláda, která se vrhá do práce po hlavě jako skokan z vysokého můstku, si - doufejme- změřila hloubku vody a ví, co je na dně. Vědomí síly a jasné převahy, kterou záření slunce podporuje, totiž mnohdy způsobuje u některých lidí ztumpachovatění, bezprostředně spojené se ztrátou úsudku a pokory. To je také vážná diagnóza. Jedinci se neodbytně vnutí představa, že všechno vidí jasně a že na příklad komplikovaná situace čekala právě na něj jako na kouzelníka, který vše rozřeší. Naštěstí k tomu dochází sice jen u jedinců, náchylných k ambicím, ale na druhé straně se jaksi plošně pod silou slunečních paprsků objevuje u značné části populace i diagnóza další - pokřivené vidění. Taková středoevropská fata morgána. Slova a argumenty procházejí hluše z ucha do ucha a může se stát, že si rozum nerozebere, že třeba DPH je nikoliv daň z přidané hodnoty, ale daň z přidané hlouposti. U vysokopříjmových skupin se často vyskytuje diagnóza jiná - nechutenství. Řečeno rýmem - nemají chuť se dělit, protože každý měl možnost být členem elit.

Ti, kdo se o úspěch snaží čtyři a dvacet hodin denně, jsou konečně na dovolených. Ale pozor! Srdcaři i psychiatři už znají další novou diagnózu: plážový infarkt. Tělo, včetně mozku, je navyklé na takové obrátky, které když někde na pláži u moře vysadí, mohou způsobit zkrat. Jen ať se rodina diví, argument - že přece odpočíval, je planý. Může to být také způsobeno přehřátím v davu a nebo prožitou těžkou zácpou, tedy aut na dálnicích. K horlivým návštěvníkům památek přibyli tentokrát lidé s další psychiatrickou úchylkou, která se se jeví jako "nezdrženlivé nakupování". Takoví pochopitelně slídí po nákupních centrech a hromadí věci zcela nepotřebné, protože jim tato aktivita navozuje víc než libý pocit. Až omámení. Ale je třeba říct, že je to zas přínos tržní ekonomice současné i budoucí, neboť jde o nové klienty exekutorů a psychiatrů. Jistým způsobem je to spojeno s tím, že v současné době jsou všechny pračky v téhle zemi nastaveny na ždímání. Kdo se v takové situaci necítí ve své kůži, měl by ale tu, co mu nesedí, okamžitě vrátit, protože přece všichni víme, že teď už se krást, podplácet, ani převlékat kabáty nebude. Nejúčinnější léčbou všech nových diagnóz letošního horkého léta prý bude zapamatování šokem. To zabírá na lidi i na zvířata. Vakcinace předem nefunguje. Nu a pak to má ještě jeden praktický důsledek: nemoci jsou tím, co antropologům jednou usnadní vaši identifikaci. Tak si to léto užijte ve zdraví!

autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.