Nová tělocvična v Hazlově ještě není dokončená a už jí hrozí zřícení

24. březen 2015

Hazlov na Chebsku pozastavil stavbu nové tělocvičny, kvůli údajnému zřícení. Podle statiků by objekt nevydržel silný vítr i zemětřesení. Stavební firma chybu uznala a hledá řešení. Lidé ve městě se ale zlobí. Denně totiž okolo stavby chodily děti do školy.

„Kdyby mi tam náhodou šly děti a spadlo to, tak co já si na tom vezmu. Je to hrozný. Dělají to pro děti a ještě to takhle pokazí,“ zlobí se paní Kateřina.

Na problém přitom radnice přišla náhodou. Vše začalo tím, když projektant zapomněl navrhnout do tělocvičny kotvící prvky na různé sportovní doplňky, vzpomíná místostarosta Josef Čapek.

„Statik, který se zabývá těmito záležitostmi, nám vysvětlil, že nemá problém pouze s ukotvením herních prvků, ale především má problém s celou statikou budovy. A tím to začalo,“ říká Čapek.

Zmíněným statikem je Martin Šafařík. Své podezření konzultoval s kolegy z Plzně i profesory z vysokých technických škol. A ti všichni mu dali za pravdu. Objektu opravdu hrozí zřícení.

„Nejsou započítány účinky horizontálních sil, čili od větru a od seizmického zatížení. Tím pádem podle současných platných předpisů není ta budova spolehlivá a bezpečná,“ varuje Šafařík.

Na objektu byly navíc použité cihly, které jsou vhodné spíše při stavbě rodinných domů, a ne sportovních hal. „V tomto případě tento materiál neměl být použitý pro hlavní nosnou konstrukci, ale mohl být použit třeba jako výplňové zdivo,“ dodává Martin Šafařík.

Architekt chybu uznal. Možnost zřícení je prý ale přehnaná

Projekt na stavbu nové sportovní haly v Hazlově zpracoval architekt Oto Szakos z Karlových Varů. Chybu v projektu uznal. Podle něj je hrozící zřícení objektu zkreslená informace. Jak ale dodává, není statikem a vše pro jeho společnost zpracovávala odborná firma. Zřejmě ale ne podle souladu s požadavky norem.

V tuto chvíli už řeší nápravu s dalšími statiky. Nic konkrétního ale Oto Szakos nesdělil. „Do doby posouzení odbornými statiky se k tomu nemohu dál vyjadřovat,“ tvrdí Szakos.

Hazlov na doporučení stavebního úřadu v Aši, stavbu tělocvičny pozastavil. Obec tak musí doložit statický posudek rozestavěné stavby, dodává starostka Lenka Dvořáková.

„Získali jsme i soudního znalce v oboru statika, který by měl posoudit v nejbližších dnech rozestavěnou stavbu. I ten nám dává návod, jak pokračovat a jak tu stavbu dodělat tak, aby byla postavena řádně a v pořádku a neohrožovala nikoho,“ doplňuje Dvořáková.

Problém je i v tom, že práce jsou financované dotacemi z Evropské unie z Regionálního operačního programu Severozápad. Pokud obec nedokončí stavbu v termínu, hrozí vrácení téměř 17 miliónového příspěvku. „Určitě budeme žádat Regionální radu o prodloužení termínu,“ slibuje Dvořáková.

Obec raději kvůli bezpečnosti dětí zavřela vstup do školy, který je vedle přístavby. Žáci tak musejí na vyučování chodit nouzovým východem přes sklepení.

Spustit audio