Noční vichřice kácela stromy, na mnoha místech nešla elektřina

21. květen 2006

Polámané stromy, potrhané elektrické vedení a poškozené střechy zůstaly po vichřici, která se v sobotu večer přehnala přes Českou republiku. Rychlost větru místy dosahovala síly orkánu. K nejvíce zasaženým krajům patří Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Liberecký a východní Čechy. Například ve Středočeském kraji kácela vichřice stromy nejen na silnice, ale i na budovy a elektrické vedení. V obci Pchery na Kladensku strom padl na autobus s asi deseti lidmi. Nikdo nebyl zraněn. Škody půjdou podle odhadů do milionů.

Vichřice zasáhla v širokém pásu středočeský region od západu a jihozápadu. Nejvíce řádila na Rakovnicku, Berounsku, Kladensku, Mělnicku, Mladoboleslavsku a Nymbursku.

Energetici kvůli velkému počtu pokácených stromů na vedení nestačili v noci rychle odstraňovat škody a místy tak museli lidé vydržet bez proudu delší dobu.

Podle mluvčího středočeských hasičů vyjeli hasiči od sobotního večera do nedělního rána k více než 60 případům především pokácených stromů. Na Kladensku padly stromy již v sobotu večer například na dva domy v obcích Brandejsko a Libochovičky.

V Ústí nad Labem najel do spadlého stromu vlak. Dopravu z ústeckého nádraží Střekov do Litoměřic musely České dráhy přerušit. Také tato nehoda se obešla bez zranění. Na Lounsku a Chomutovsku vítr sebral střechy několika objektů.

Už v sobotu vpodvečer napáchala bouře škody na západě Čech. V Lokti na Sokolovsku poblíž motokrosového areálu vichr zvedl velký stan a jeho nosné trubky pak zranily dva muže. Oba skončili s lehkým zraněním v nemocnici.

V Plzeňském kraji bouře nejvíce udeřila na Tachovsko. Podle mluvčího krajských hasičů Františka Vaška blesk zasáhl trafostanici v Brodu nad Tichou, v Chodové Plané spadl strom na auto a u Šťáhlavic vzplál stoh.

Velké štěstí měl otec s malým synem v Karlových Varech v části Tašovice. Na jejich chatu, kde byli v době velkého větru, spadl strom a celou ji zničil. Oba naštěstí vyvázli bez zranění.

Nedaleko Kadaně udeřila takzvaná húlava, tedy krátkodobé horizontální tornádo. Vichr zlomil čtyři stožáry mezinárodního vedení velmi vysokého napětí a přerušil dodávky elektřiny do Německa.

Bouřky nás čekají i v pondělí. Meteorologové upozorňují, že v západních Čechách se mohou objevit i přívalové srážky a kroupy.

autoři: dka , mam , Andrea Strohmaierová
Spustit audio