Někteří zdravotníci vyslyšeli výzvu hejtmana, aby pomohli přetíženému nemocničnímu personálu

7. prosinec 2021 09:14

Je to pět dnů, kdy hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS vyzval zdravotníky k výpomoci v nemocnicích. Dopis adresoval těm, kteří působí například v soukromých ordinacích, a to nejen lékařům a sestrám, ale i dalším lidem se zdravotnickým vzděláním. Kolik dobrovolníků na výzvu zareagovalo, to zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Jak vlastně hejtman Červíček výzvu k pomoci v nemocnicích odůvodnil?

Čtěte také

Martin Červíček v dopise zdravotníkům připomněl, že nemocnice jsou znovu téměř naplněné pacienty s koronavirem. Personál je unavený a nebo také nemocný. Vyzývá tak zdravotníky, aby svým kolegům pomohli například v očkovacích nebo testovacích centrech. A to především mimo svoji běžnou pracovní dobu.

Zatím nejvíc dobrovolníků eviduje po této výzvě hradecká fakultní nemocnice, té pomoc nabídlo sedmnáct lidí. Mezi nimi nejen lékaři a zdravotní sestry, ale třeba i laboranti. Vypomáhat budou podle mluvčího nemocnice Jakuba Sochora tam, kde bude aktuálně potřeba.

Druhou největší nemocnicí v Královéhradeckém kraji je Oblastní nemocnice Náchod. Kolik dobrovolníků evidují tam?

Čtěte také

Tam je to výrazně horší. Přímo náchodské nemocnici se nabídli čtyři lidé, dva lékaři a dvě zdravotní sestry. Pomáhat je ochotná například Monika Drašnarová, která má jako lékařka vlastní kožní ordinaci v Novém Městě nad Metují. Bydlí asi dvacet kilometrů od Náchoda, přesto chce aspoň dvakrát týdně na několik hodin jezdit pomáhat. Považuje to prý za normální, vzhledem k situaci, jaká momentálně v nemocnicích panuje.

Stejně je na tom i zdravotní sestra, která pracuje v její ordinaci a do náchodské nemocnice tak budou jezdit obě.

Tedy v náchodské nemocnice se zatím přihlásili jen čtyři dobrovolníci a ani jinde to není lepší. Například v trutnovské nemocnici evidují dobrovolníky dva a stejné je to i v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou.

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji je momentálně výrazně lepší, než v jiných částech republiky. Jsou tedy vůbec dobrovolníci z řad zdravotníků potřeba?

Čtěte také

Podle zástupců jednotlivých zdravotnických zařízení jsou dobrovolníci zapotřebí. Například v Náchodě by do očkovacího centra potřebovali především lékaře, ale uvítají i ostatní zdravotníky. Nevyužijí je třeba úplně hned, protože služby na prosinec už jsou rozepsané, ale stává se, že někdo onemocní nebo musí zůstat doma se svým dítětem. A v takovém případě se dobrovolník hodí.

Situace může být navíc složitá i v měsíci lednu. A to i přesto, že se podle počtu nakažených v posledních dnech zdá, že epidemie v České republice zpomaluje.

Musíme připomenout, že do nemocnic se těžké případy dostávají se zpožděním. Nemocnice se na to připravují, třeba do hradecké fakultní v pondělí 6. prosince nastoupilo na výpomoc osm vojáků. A o další se ještě vedení nemocnice chystá armádu požádat.

Spustit audio

Související