Nekonečný, ale řešitelný příběh

24. únor 2011
Publicistika

Cestující, včetně mnoha cizinců, kteří jsou v Karlových Varech nuceni využít služeb dopravního terminálu Dolní nádraží, musejí přetrpět nepříjemný zážitek. Jde o setkání s bezdomovci, kteří svou přítomností a chováním vytvářejí nežádoucí prostředí, jež ke kultuře cestování rozhodně nepřispívá. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala nazvaném Nekonečný, ale řešitelný příběh.

Početně představují bezvýznamnou menšinu. Přesto ale mohou velkému počtu pasažerů značně znepříjemnit život. Zejména v mrazivé zimě, kdy hledají útočiště uvnitř nádražní budovy. Za dveřmi karlovarského terminálu Dolní nádraží je přece jenom tepleji. Zde alespoň jedna pozitivní zpráva. Částečně vyřešit problém s bezdomovci na tomto místě se podařilo v noci. Obě čekárny, přízemní i patrová, jsou do brzkých ranních hodin uzavřeny. Co ale přes den?

Několik páchnoucích, obvykle přiopilých a často hádajících se jednotlivců dokáže způsobit to, co je v principu špatné. Jsou to běžní cestující, kdo raději odejde čekat na svůj spoj ven. Ti, pro něž je nádraží určeno, jsou nuceni ustupovat těm, kdo tam z principu nemají co pohledávat. Podobně jako v minulosti ustupovali nekuřáci kuřákům na uzavřených zastávkách. Tady se řešení našlo. Většina pasažerů závislých na nikotinu, kteří si musí před odjezdem zapálit, si už zvykla na to, že je slušné od hlavní skupiny čekajících se patřičně vzdálit. Dokonce i v záležitosti pouliční prostituce existují modely, jak tento jev jeho aktérkám zkomplikovat alespoň na území města. Chebská radnice přistoupila v těchto dnech na takzvanou chomutovskou variantu. Častější kontroly vyústí ve větší počet předvedení lehkých žen na policejní služebny. K následným přestupkovým řízením pak budou jako svědci zváni klienti využívající nežádoucích erotických služeb. A o to tito pánové stojí ze všeho nejméně.

Policejní zásah. Ilustrační foto.

Jak se ale vypořádat s bezdomovci na karlovarském Dolním nádraží – a jistěže nejen tam. Stokrát strážníky vyvedeni, znovu a znovu se vrací zpět. Říká se tomu názvem jednoho pohádkového filmu: Nekonečný příběh. Zvládnout tuto záležitost beze zbytku je na malou Nobelovu cenu. Není to nic, o čem by karlovarský magistrát nevěděl. Objekt terminálu Dolní nádraží kontroluje několikrát denně městská policie. Popravdě: příliš platné to není. Účinný by byl stálý dohled. Šéf karlovarských strážníků Marcel Vlasák říká, že v některých městech řešili tento problém stálou přítomností pracovníků speciálních agentur. To je ovšem v kompetenci provozovatele budovy terminálu. Krok k zajištění o něco lepší kultury cestování by to samozřejmě byl. Otázkou je, zda bude také dostatek dobré vůle k němu v zájmu cestujících přistoupit.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.