Nádrž Velká Anna na Sokolovsku bude opět místem ke koupání

1. říjen 2010

Eekultivace nádrže zvané Velká Anna byla dokončena v Novém Sedle u Sokolova. Přírodní vodní plocha byle především zbavena nánosů bahna. Při revitalizaci byla nádrž nejen vyčištěna, ale upraveno je nově také její okolí. V nové sezóně bude sloužit především k rekreaci a chovu ryb. Nové Sedlo získalo peníze na úpravy Velké Anny od ministerstva financí z takzvané ekomiliardy, v tomto případě na odstraňování škod po důlní činnosti. Město tak zaplatilo pouze projektovou přípravu akce. Více příspěvek Zdeňka Trnky.

Kdysi oblíbené koupaliště přestali lidé navštěvovat poté, co nánosy bahna na dně dosáhly skoro metrové výše. Při úpravách čtyřhektarové nádrže se jen bahno ze dna vyváželo na 800 nákladních automobilech. Nová je i hráz a odtok do nádrže Malá Anna.

Velká Anna vznikla v 70. letech minulého století jako rekreační vodní plocha. Později se stala i oblíbeným místem rybářů ze širokého okolí. Jakmile bude nádrž plná vody, ryby se do ní opět vrátí. Město ale nepočítá s tím, že by investovalo do infrastruktury u vody a vytvořilo oficiální koupaliště. Velká Anna bude sloužit i nadále jako přírodní plocha.

autor: zdt
Spustit audio