Na všech obvyklých místech v Královéhradeckém kraji už začal prodej kaprů a ryb na sváteční stůl

22. prosinec 2020 08:01

Prakticky všichni prodejci v Královéhradeckém kraji už spustili vánoční prodej kaprů. Můžete je pořídit například na sádkách v Chlumci nad Cidlinou, Opočně nebo v Hradci Králové na Datlíku, nebo potom u prodejních stánků. Na sádkách vyjde výběrový kapr od 85 do 98 korun za kilogram, u stánků pak obvykle mezi 100 a 110 korunami za kilogram. 

Čtěte také

Tisíce kaprů připravily tradičně i hradecké Městské lesy. Na sádkách Datlík začíná rybářům podle baštýře Jana Hýska předvánoční šichta ještě před rozedněním.
„Ráno jsme zaváželi do Opatovic na naše stánky, takže jsme tu od rána od pěti hodin aby byla ryba připravená, až lidé přijdou. Počítáme s tím, že na trh dodáme letos kolem deseti tun kapra, což by mělo být něco mezi čtyřmi až pěti tisíci kusů."

Prodej kaprů na stáncích ve městech začal v pondělí 21. prosince. Do kdy je plánován?
„Naše stánky pojedou do středy 23. prosince do 17:00 hodin. A tady na sádkách to bude také tak."

Podobně jsou na tom například i sádky v Opočně nebo v Chlumci nad Cidlinou a většina stánků. Na Štědrý den najdeme jen některé z nich.

Městské lesy Hradec Králové vyzkoušely letos novinku, prodej kaprů přes e-shop. Jaký byl zájem?
„Zájem byl tak velký, že jsme museli tento prodej zastavit. Protože bychom nebyli schopni všechny zákazníky uspokojit a včas jim rybu dodat. Denně odtud odjíždí 250 zabitých a vykuchaných kaprů, v zavařených taškách s číslem objednávky. Máme dvě auta, která to rozváží po Hradci Králové."

Čtěte také

Ještě sice neskončily letošní Vánoce, ale možná podnik takový zájem pobídne k tomu, aby byl příští rok e-shop spuštěn znovu, bez ohledu na koronavirus.
„Zatím je na takové úvahy ještě brzy, ale ten zájem byl opravdu tak veliký, že to vypadá, že možná příště zrušíme i jedno prodejní místo a budeme se věnovat prodeji přes e-shop," říká baštýř hradeckých městských lesů Jan Hýsek.

Ještě jednou připomínáme, že vánoční prodej kaprů na sádkách v Chlumci nad Cidlinou, Opočně nebo na hradeckém Datlíku, stejně jako většina stánků, bude v provozu do 23. prosince.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související