Na Šumavě uspořádali policisté preventivní akci

16. březen 2024 14:20

Nepřeceňovat síly, pečlivě plánovat výlety a parkovat jen na vyznačených místech. I na to ve čtvrtek 14. března upozorňovali návštěvníky policisté spolu se strážci parku v centru Modravy. A protože ke stánku mířily také děti, preventivní akce se zaměřila i na zcela odlišné oblasti.

Policisté a strážci Národního parku Šumava se sešli na Modravě. Při preventivní akci upozorňovali návštěvníky na základní pravidla chování v chráněném území, aby třeba jejich pobyt neskončil jinak, než by si přáli. A vzhledem k tomu, že jsou jarní prázdniny, mimo jiné okresů Klatovy, Rokycany nebo Beroun, a že se u stánku zastavovaly děti, přidali policisté navíc i informace z prevence ve zcela jiných oblastech, například v online světě.

Akce byla určena především pro pěší turisty, kterým policisté připomněli základní pravidla každého výletu do hor – pohybovat se pouze po vyznačených trasách, nepřeceňovat síly, mít s sebou nabitý mobilní telefon nebo být ohleduplný k ostatním návštěvníkům. „Upozorňujeme také na pravidla správného parkování vozidel, na rizika ponechávání osobních věcí ve vozidle a podobně. V rámci akce rozdáváme drobné praktické dárky jako lékárničky nebo reflexní prvky,“ uvedla policejní preventistka Jana Holečková.

Policisté spojili síly se strážci NP Šumava. „Turisté si musí uvědomit, že se ocitli na území národního parku, kde platí určité zákony. Apeluji na to, aby se lidé, kteří se sem chystají, předem seznámili s návštěvním řádem,“ řekl strážce David Poláček. Veškeré informace najdou zájemci na webu NP Šumava.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio