Na středních školách probíhají přípravné kurzy na přijímací zkoušky

7. březen 2024 21:50

Český jazyk a matematika. To jsou předměty, které jsou teď ve středu zájmu nejednoho školáka chystajícího se na přijímací zkoušky. Žákům pomáhají mimo jiné přípravné kurzy.

Více než měsíc ještě mají školáci na přípravu na přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia. Někteří se už nyní připravují velice pilně a intenzivně – třeba v přípravných kurzech. Ty pravidelně pořádá i klatovské gymnázium. Každý týden tam na hodiny českého jazyka a matematiky míří desítky dětí prakticky z celého okresu.

„V rámci kurzu opakujeme důležité věci z jazyka, slohu a částečně i z literatury, jež by žáci měli umět k přijímačkám, každou hodinu probíráme jiné téma. Docházejí sem uchazeči s různou úrovní znalostí, obecně bych řekl, že největší problém jim dělá větná skladba,“ říká učitel David Franta. Náplň kurzů přímo vychází z úloh, jež se objevují v samotném přijímacím řízení. Účastníci zde také píšou zkušební testy.

Letos se na klatovském gymnáziu otevřelo sedm skupin kurů a dle zástupce školy Rudolfa Salvetra ml. se dostalo na každého zájemce. Z pátých tříd sem dochází zhruba 40 žáků, ze sedmých asi 35 a z devátých něco málo přes 80. Uchazeči z pátých a sedmých ročníků mají sedm lekcí z každého předmětu po 45 minutách. Deváťáci absolvují každý předmět devětkrát po 60 minutách.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio