Na Pražském hradě je k vidění relikviář sv. Maura, včera cestoval z Bečova

24. listopad 2010

Státní hrad a zámek Bečov přišel na čas o svůj nejcennější exponát - relikviář svatého Maura. Unikátní památka byla za přísných bezpečnostních opatření převezena na Pražský hrad, kde se na tři měsíce stává součástí expozice Vladislavského sálu Pražského hradu - společně s kopiemi českých korunovačních klenotů. Výjimečný okamžik novodobé bečovské historie přibližuje reportáž Zdeňka Trnky.

Relikviář svatého Maura byl převezen ve speciální schránce, kterou nechal Národní památkový ústav vyrobit před osmi lety. Tehdy na cestu z restaurátorských dílen do Bečova nad Teplou. Od té doby až dodnes vzácný předmět trezorovou místnost státního hradu a zámku neopustil.

Auto převážející relekviář sv. Maura do Prahy

Speciálně upravený automobil s klimatizací a také zvláštním vyztužením a odpružením, vyjel s relikviářem z brány bečovského hradu a zámku za hustého sněžení včera krátce po deváté hodině. Vše se odehrávalo za dohledu maskovaných ozbrojenců z útvaru rychlého nasazení. Relikviář byl do automobilu umístěn těsně před odjezdem. A byli u toho kupříkladu lidé z národního památkového ústavu, restaurátor relikviáře Andrej Šembera a také František Maryška , člen někdejšího týmu kriminalistů, který vzácnou památku před 25 lety nalezl.

autor: zdt
Spustit audio