Na jihlavském náměstí uschl další jerlín. Exotický strom měnilo město už podruhé

24. duben 2024 06:30

Jerlínům japonským se na jihlavském Masarykově náměstí nedaří podle představ vedení magistrátu. Z pěti stromů, které arboristi vysadili do takzvaného pokojíčku u morového sloupu, museli už dva vyměnit.

První jerlín byl nemocný, druhý letos po zimě neobrazil. Nahradil ho proto strom nový. „Ten problém jsme řešili s rostlinolékaři, ale ani ti nebyli schopni říct, co tomu stromu je,“ vysvětluje Vladimír Másilko ze Správy zeleně Jihlavy. Původní jerlín vysadí do místní části Pístov. I když mu nenarostlo listí, není mrtvý.

„Podmínky na Masarykově náměstí jsou extrémně stresující, takže sazenice, která je slabší nebo napadená infekcí, která normálně strom neudolá, tak tady ten strom udolat může. Takže jim chceme dát šanci ještě na jiném místě,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Strom nemá fyziologický problém, kořeny má narostlé dobře, přesto sazenice na vybraném místě opakovaně neprospívají.

I kdyby se stromům na Masarykově náměstí nedařilo dlouhodobě, musí jejich výměnu za jiné druhy radnice konzultovat s projektantem.

Spustit audio