Motoristé v ohrožení

9. červen 2011
Publicistika

Dnešní příspěvek upozorní na problematickou silnici první třídy číslo šest mezi Sokolovem a Chebem. Reaguje na potíže, s nimiž se motoristé mohou při průjezdu tohoto úseku setkat. Situace je podle Zdeňka Trnky o to vážnější, že takzvaná šestka je páteřní komunikací Karlovarského kraje.

Okolí silnice první třídy číslo šest mezi Sokolovem a Chebem nabízelo před časem hodně smutný obrázek v podobě množství pomníčků a křížků. Frekventovaná silnice byla totiž dlouhé roky nebezpečná a tragické dopravní nehody tu byly takřka na denním pořádku.

V současné době se silnice první třídy mění na čtyřproudovou rychlostní komunikaci. V budoucnu půjde o pohodlný úsek mezinárodní silnice, který motoristy bezpečně provede Karlovarským krajem. Zatím to tak ale určitě není. Rychlostní silnice se v daném úseku teprve staví. Hotovo má být příští rok na jaře. Motoristé kteří jedou z Chebu do Karlových Varů už ale silnice mohou využívat. Musí ale projet staveništěm a to není právě jednoduché

Stavba silnice

Svědčí o tom třeba to, že v začátku června havaroval mezi Kamenným Dvorem a obcí Zlatá sedmačtyřicetiletý cizinec. Pravděpodobně nepochopil dopravní značení a české nápisy na dodatkových značkách, upozorňující na částečně uzavřenou silnici. Mezi zátarasy projel nesprávně. Policisté evidují i další případy, kdy na nové části silnice jezdí motoristé v protisměru. V tomto týdnu tímto způsobem ohrožoval motoristy dokonce karavan….

Řidiči, kteří se riskantní jízdou dopustili dopravního přestupku budou pravděpodobně náležitě pokutováni. A pokud způsobili škodu budou ji muset uhradit. Bulvární média dávala případy do souvislosti s kauzou cizince, který jel v protisměru z Turnova do Prahy a na silnici první třídy poškodil řadu vozidel.

Situace z takzvané Er šestky mezi Chebem a Sokolovem je ale přeci jen poněkud jiná. Na motoristu čekají na rozestavěné silnici doslova lesy vymezovacích reflexních stojanů, které ukazují kudy stavbou při snížené rychlosti správně projet. Pro člověka, který ale místem projíždí jde o rébus, který je těžké rozluštit. A pro cizince to platí dvojnásob….

Stavba silnice Cheb-Karlovy Vary

Značení průjezdu rozestavěné silnice R6 mezi Chebem a Sokolovem jistě vyhovuje vše předpisům. Přehledné ale určitě není a pokud se situace rychle nezmění, budou tady motoristé určitě bloudit ještě mnohokrát. A co to bude znamenat pro Karlovarský kraj? V tom lepším případě mezinárodní ostudu.
V případě horším, smrtelné nebezpečí pro každého, kdo bude úsekem projíždět.

autor: zdt
Spustit audio