Motokrosová trať u České Skalice je mnoha místním trnem v oku. Případ má další vývoj. Jaký?

7. červen 2017

Podnikatel, který u České Skalice postavil motokrosovou trat, přišel na jednání zastupitelů. Chtěl odkoupit městský pozemek, který při budování areálu přitom už fakticky zabral. Jak se svým návrhem uspěl?

Zastupitelé České Skalice odmítli prodat pozemek města, který se stal bez vědomí radnice součástí kontroverzní motokrosové tratě. S majitelem areálu je ale vedení města připraveno jednat. Na nedávno vybudovanou trať si kvůli hluku a prachu stěžuje část obyvatel. Úředníci zjišťují, jestli areál není provozovaný v rozporu se zákonem.

Zastupitelé rozhodli na svém zasedání naprosto jednoznačně. Více než 900 metrů čtverečných, vedených v katastru nemovitostí jako ostatní komunikace, zatím zůstane majetkem města. Pozemek přitom protíná areál, který je mnoha místním trnem v oku. Vznikl prý bez potřebných povolení.

Čtěte také

„Není důkaz, že jsem tady udělal nějaké úpravy, které jsou v rozporu se zákonem," uvedl před časem pro Český rozhlas majitel areálu Milan Fiedler. Od té doby se zástupci médií nekomunikuje. A přestože na jednání zastupitelů přišel, mluvil za něj pouze jeho právník Jan Petráš: „My jsme připraveni o jednotlivých bodech jednat a vyřešit je."

Lidem z České Skalice vadí hluk z motokrosové tratě. Město navíc považuje areál za černou stavbu

Prvním z kroků mělo být právě odkoupení pozemku, který patří městu, a momentálně je nedílnou součástí motokrosové tratě. Milan Fiedler za něj nabídl 55 tisíc korun, tedy dvojnásobek odhadní ceny. Jenže ani to zastupitele nepřesvědčilo.

Některým zastupitelům se nelíbí dosavadní způsob jednání soukromého investora

„Vzhledem k tomu, jak to všechno začalo, ten styl, jak to pan Fiedler udělal načerno a tak, kde já mám nějakou záruku, když nám on tady něco řekne a slíbí, že to tak dodrží, že to tak bude," vysvětluje nezávislý zastupitel Jan Čermák důvod, proč ruku pro prodej městského pozemku nezvedl.

Jediným, kdo by pozemek prodal hned, byl Jaroslav Ošťádal, nezávislý kandidát zvolený za KSČM. „Já si myslím, že tento pozemek je pro město zcela zbytný. Je to cesta necesta. A pro město Česká Skalice podle mého názoru nemá žádný význam."

Návrh na prodej pozemku ale stejně neprošel. Je ovšem možné, že se zastupitelé k problematice vrátí na svém dalším jednání. Do té doby by se měl Milan Fiedler sejít s vedením města. A možná už bude také známé rozhodnutí úředníků, jestli je využívání pozemku motokrosaři v souladu se zákonem.

autor: baj
Spustit audio