Moštárnám na západě Čech začíná sezóna. Jablek bude dost

25. září 2021 14:15, aktualizováno

Pokud si na zahradě pěstujete vlastní jablka, možná se také se svou letošní úrodou chystáte do moštárny. Podniky, které zpracovávají ovoce, právě zažívají hlavní sezónu. A ta je prý letos takzvaně učebnicová. Například moštárna v Plzni na Roudné, za jednu sezonu průměrně vylisuje přes 30 tun jablek.

Nejprve se jablka, které donese zákazník, zváží. Potom se vysypou do drtičky. Následně se jablečná drť dá do plachty a vše jde do lisu. „Celý proces trvá odhadem deset až patnáct minut. Záleží kolik je tam jablek,“ popsal provozovatel moštárny v Plzni na Roudné Martin Vidršperk.

Kromě vynikajícího moštu zbyde po moštování samozřejmě i nějaký odpad. „Ten si většinou necháváme, pokud si ho nějaký zákazník netouží odvézt na svoji zahrádku a ekologicky si ho zlikvidovat sám. Nám zprostředkovávají odvoz odpadu zemědělci a myslivci, kteří ho následně využívají. Buď odpad zaorávají na pole, nebo když je ještě čerstvý a nezkvašený, tak ho používají na krmení,“ vysvětlil Martin Vidršperk.

Klientů má letos moštárna dost

Někteří zákazníci jezdí do moštárny pravidelně, jiným to jejich úroda každý rok nedopřeje. „Jezdím sem podle toho, jak dá příroda. Letos dala, ale před tím tři roky ne. Teď jsou stromy úplně obalené a museli jsme je protrhávat. Napadají to ale i vosy a ptáci, takže každý den odvážím pytel do stoupy,“ řekl pan Josef z Plzně, který má zahrádku až u Karlových Varů.

„Letošní sezona je přímo učebnicová. Vypadá to, že jablek bude hodně a ve velmi dobré kvalitě. Díky tomu, že bylo léto vlhčí, je v nich šťáva zastoupena ve větší míře. Troufnu si říct, že pokud nebude žádná komplikace, budeme moštovat do konce listopadu,“ dodal Martin Vidršperk.

Kromě moštárny v Plzni na Roudné, začali například jablka moštovat taky zahrádkáři v Plzni - Božkově nebo v Dýšině u Plzně.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio