Morana to má v Plzni spočítané

5. duben 2019 16:46

Zima dnes definitivně opustila Plzeň. Dnes dopoledne skončila Morana ve vlnách řeky Radbuzy.

Zima už to má pro letošek definitivně spočítané. Právě dnes ji vyhnali lidé z Plzně pryč a lidovými písničkami naopak přivítali jaro. Dvůr Chotěšovského domu, kde sídlí Národopisné muzeum Plzeňska, se rozvoněl pučálkou, tedy naklíčeným opečeným hrachem. „Byl připravený na sádle, takže je docela dobře ochucený,“ popsala pracovnice muzea Marie Mušková. V konírně zahrály a zazpívaly děti z kroužku lidových tanců Boleváček, které vystřídal Dětský folklorní soubor Mladinka. Krojovaný průvod se pak vydal k mostu u Jána, kde lidé Moranu jako symbol zimy nemilosrdně zapálili a hodili do řeky. 

Slaměná Smrtka, vlastně docela fešanda s červenou sukní a bílou košilí, má tak na nějakou dobu utrum. Vystřídá ji jaro. „Odplave jen se spodní vrstvou oblečení, protože svrchní část patří národopisnému muzeu. Jinak je vyrobená z rákosu, protože chceme, aby ve vodě nezůstávaly nerozložitelné materiály,“ řekla Lída Krýstová, která Moranu každoročně vyrábí.

„Oproti velikonočnímu rachání to býval výhradně dívčí zvyk. Dívky obcházely vesnici, bylo to spojené s koledou. Navázali jsme na rekonstrukci zvyku, kterou dělali ve 20. a 30. letech některé dívčí školy,“ dodal k historii tohoto obyčeje Michal Chmelenský. Průvod se na závěr vrátil na náměstí, kde přivítal jaro přesně podle lidové tradice, kterou se snaží historici z plzeňského národopisného muzea už několik let obnovovat. Podle ní se děvčata vracela od řeky s takzvaným Lítem, listnatým stromkem nebo svazkem větviček, ozdobeným pentlemi a vyfouknutými vajíčky, kterým se říkalo vejdumky.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová