Množství obsahu kanalizace z odlehčovacích komor končí za deště i ve zdrojích pitné vody

22. březen 2024 12:35

Těžko si představit, že může do zdroje pitné vody vytékat obsah kanalizace. A přesto se to děje kvůli takzvaným odlehčovacím komorám. Třeba v Klatovech se při deštích odpadní voda upouští do Úhlavy, zdroje pitné vody pro Plzeň.

Hydrobiolog Jindřich Duras

Dle Ministerstva životního prostředí je v České republice několik tisíc odlehčovacích komor a právě se zavádí jejich elektronická evidence. V Praze jich najdeme 140, v Plzni téměř 90 a v Klatovech 14. Komory v obcích chrání čistírny odpadních vod před tím, aby je při deštích vyplavil příliv vody a zničil jim technologie a také aby se splašky kanály nevytlačily ven na silnice. Vypouštění odpadních vod z odlehčovacích komor je dle Ministerstva životního prostředí legální.

U Drnového potoka v Klatovech

„Problém ale je, že určité odlehčení pracuje, už když spadne 0,7 milimetru srážek. A třeba v loňském roce bylo 84 dnů se srážkami nad 2 milimetry. Znečištěná voda se zbytky léčiv, hormony, mikroplasty i obrovským množstvím bakterií pak teče například do řeky Úhlavy. Z té přitom pije 220 tisíc lidí,“ popisuje hydrobiolog Jindřich Duras. Mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá ale upozorňuje, že se konkrétně v Plzni lidé nemusí obávat, že by jim z kohoutku tekla nekvalitní tekutina. V případě zhoršení kvality vody v řece prý dochází k úpravě dávky pomocných chemikálií.

Jindřich Duras upozorńuje, že je třeba zlepšit celý systém hospodaření s dešťovou vodou, budovat zelené střechy a plochy ve městech, oddělit dešťovou a splaškovou kanalizaci a stavět retenční nádrže, které odpadní vody při deštích zadrží. V Klatovech jednu začnou stavět na podzim a přijde na 250 milionů korun s tím, že vedení města očekává dotaci na pokrytí 70 procent výdajů.

Dle mluvčí Ministerstva životního prostředí Veroniky Krejčí bude bez systémového řešení téměř nemožné dosáhnout dobrého stavu vodních toků dotčených odpadními vodami. Třeba aktuálně projednávaný návrh na ústavní ochranu vody se problematice odlehčovacích komor vůbec nevěnuje. „Ústavní úprava spočívá ve zdůraznění ochrany vody spíše v obecné rovině. Konkrétní předpis, který ale pravidla pro odlehčovací komory přinese, je na evropské úrovni nyní projednávaná novela směrnice o čištění městských odpadních vod.“

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio