Mnoho věcí, které už nepotřebujeme, může posloužit jiným. A navíc teď ještě pomohou i při vzdělávání

10. prosinec 2021 08:09

V České Skalici na Náchodsku se do sobotního odpoledne koná dobročinný bazar. Pořádá ho místní Centrum rozvoje. Výtěžek z jeho prodeje je určený na vybavení prostor pro vzdělávání v budově staré radnice. Předmětů k prodeji, které věnovali lidé ze širokého okolí, se letos sešlo podle organizátorů víc než v předchozích letech. 

Čtěte také

A ceny za bazarové kousky překvapily i reportérku Janu Házovou. „Sada za 40 korun? Můžu si ji koupit? Pro to jsem nepřišla, ale už utrácím.“

Jiří Kmoníček tento dobročinný bazar organizuje. Co tady člověk uvidí? „Jsou to opravdu věci, které nám přinesli lidé, protože je doma nepotřebují. My jsme tyto dary ocenili a teď je prodáváme. Jsou tu skleničky, hrnečky, různé talířky nebo vázy, obrazy, hračky, panenky, také nějaký textil.

Já už své hrnečky mám v tašce. A paní Olina si také vybírá. „Prohlížím si tohle. Přišla jsem se podívat a některé věci jsem sem dala také.

Popošla jsem k Markétě Lajské, která tady stojí za pokladnou. A byla také u toho, když sem lidé nosili věci. „Zájem byl veliký, že se toho sejde tolik, to jsme nečekali. A dokonce si myslím, že někteří z těch lidí byli přespolní, že to nebyli jen Českoskaličáci.

Na co půjdou utržené peníze?

Čtěte také

„Finance budou použity na vybavení prostor ve staré radnici, které budou sloužit pro vzdělávání. V tuto chvíli, protože odcházíme z vily Čerych, tak jsme ztratili prostory. A rádi bychom pokračovali v našich aktivitách. Tedy je tam environmentální vzdělávání, to znamená prostory pro školy a různé semináře nebo přednášky, vysvětluje Jiří Kmoníček.

A co nakonec vybrala paní Olina? „Mám tento set. Dva hrníčky a k nim talířky. A potom ryby, protože dcera je narozena ve znamení Ryb. A to všechno za 60 korun. Jsem spokojená.

Možnost zakoupit si zboží na dobročinném bazaru v České Skalici na Náchodsku budou mít lidé do soboty 11. prosince do 17:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související