Mladá Smetanova Litomyšl – festival mladých mladým

14. září 2016

Ve čtvrtek začíná v rodném městě Bedřicha Smetany festival Mladá Smetanova Litomyšl. Akce nejen pro mladé lidi nabídne zajímavý program, na který nás pozval organizátor Pavel Smrkovský.

Mladá Smetanova Litomyšl, mladší sestřenice té velké operní Smetanovy Litomyšle, vznikl už před 43 lety: „Byla to taková svazácká odpověď na to, že i svazáci přeci také poslouchají klasickou hudbu. Což byla i nebyla pravda. Po roce 1990, kdy už bylo jasné, že žádný svaz mládeže nebude, a kdy už tam dobu stejně jezdili hlavně členové Hudební mládeže, tak to přebrala a organizovala dál až do dnešní doby, kdy je to takový multižánrový festival,“ popisuje historii festivalu Pavel Smrkovský.

Hudba, tanec, zábava

Pořadatelem festivalu je tedy Hudební mládež ČR, což je národní organizace celosvětové Jeunesse musicale. To je přes 40 organizací po celém světě, které se věnují hudbě a mladým lidem a organizují pro ně nejen koncerty a divadla, ale také různé workshopy.

„Česká Hudební mládež má jisté specifikum, že se věnuje nejen hudbě, ale i divadlu, tanci, fotografování, filmování, vlastně všemu, čemu se mladí věnovat chtějí a my jim dáváme možnost, aby to dělali na lepší úrovni. Zveme hosty a odborníky,“ vysvětluje Pavel Smrkovský.

Dá se tedy tušit, že návštěvníky i aktivními účastníky festivalu Mladá Smetanova Litomyšl jsou především mladí lidé z celé republiky: „My jsme rádi, když přijdou i návštěvníci starší, nebo rodiče, přátelé a známí našich členů, nebo lidé, kteří se o tom jen někde doslechli,“ říká Pavel Smrkovský.

A dodává, do kterých částí programu se můžou návštěvníci zapojit: „Do některých bodů programu může každý. Jsou tam akce vysloveně určené akreditovaným účastníkům festival. Ale pak je většina programu určena široké veřejnosti a některé ty akce se dělají open air. Třeba Zahradní slavnost v sobotu od dvou, ta je určena všem, kteří přijdou do Klášterních zahrad.“

Program pro všechny generace

Program festivalu bude nabitý už od čtvrtka: „Už ti první, malí návštěvníci z mateřských a základních škol, tam budou mít svoji klasickou pohádkou. Přijede Divadlo Drak s pohádkami Boženy Němcové, ty je doufám pobaví. V pátek pokračujeme představením pro střední školy, Divadelní Klub Mladých s představením Treperendy od Carla Goldoniho. A v pátek večer pak bude hlavní zahajovací bod programu koncert Petra Koláře. Jde o akustický recitál nazvaný Vyznání. A pak program pokračuje dalšími aktivitami jako třeba Zahradní slavnost nebo nedělní vystoupení Prague Dolls,“ láká na program Pavel Smrkovský.

Festival nabídne atmosféru, kterou nikde jinde nezažijete: „Je to takový, téměř rodinný festival, byť to organizují mladí lidé pro mladé lidi. A to bych opravdu rád zdůraznil, že když říkám, že to organizují mladí lidé, tak to jsou opravdu středoškoláci, vysokoškoláci. Není to žádný profesionální tým. Navíc to je jiný festival, než na který jsou asi lidé zvyklí. Není tam alkohol, není tam jako sponzor žádný pivovar. Je to skutečně zaměřené na umění a na něco umělečtějšího v tom vnímání a kultivaci mladé generace,“ uzavírá Pavel Smrkovský.

autor: HRU
Spustit audio