Milý Jindřichu...

26. srpen 2003
Publicistika

... je to tři dny, co jsem dostal esemesku, že Tvůj pozemský film skončil. Napsal někdo ještě ten den na internetu, kdy už se ta zpráva šířila i rozhlasem a televizí, že to je pomluva, když lidé tvrdí, že režisér Jindřich Polák umřel, protože tady zůstane živý ve svých pohádkách, a také to napsal, že závidí všem nebeským dětem, protože k nim přichází jejich velký kamarád, co umí vymýšlet krásné příběhy. A je to pravda pravdoucí, a já si uvědomuji, že teď už možná sedíš v nebeské kavárně Slavie naproti nebeského Národního divadla s Otou Hofmanem a já vás oba děsně ruším v debatě nad nějakým novým scénářem. Pan Tau plní každé vaše přání, chvíli je číšníkem, chvíli figurantem a předehrává vámi naskicované nápady, chvíli shovívavým pozorovatelem vašich tvůrčích sporů, laskavým divákem vašeho skotačení mezi stolky, posluchačem, který se ničemu zázračnému nediví. Chvíli to sice bude trvat, než si zvyknete, už je to pár pátků, co jste spolu naposled dělali, ale to jiskření, protože nejde naučit, to se vrátilo hned a sílu dostane po pár úplňcích. Pan Tau tam snadno může být, protože tomu jsi dal do figury cestovatelství v časoprostoru, a ještě možná Návštěvníci, ti byli Tebou také takhle obdařeni a díky tomu zůstali i nám. Ale Chobotničky a Lucie a Klaun Ferdinand a Statečný cínový vojáček a všichni ostatní z Tvých filmů i z Tvého vlastního filmu tady jsou a zůstanou. Jen s Nebeskými jezdci si nevím rady, když mám povědět, jestli patří víc na nebe, nebo sem. Patřit by měli sem, jenže oni už tam byli tolikrát a jsou tam tak navyknutí a tak dobře znají hvězdnou navigaci, že rozhodnout o jejich trvalém bydlišti nejde a nešlo vlastně nikdy.

Už tě slyším, jak mi říkáš, že ten nápad s dopisem do nebe není zrovna nový, že asi nejsem ve formě. Já vím, nový není, ale pro mě ve způsobu povídání s Tebou ano a nemůžu si na tu konverzační polohu zvyknout. A že nejsem ve formě je fakt, i když trochu jinak je to. Jsem ve formě, ale ve formě, kde je najednou bez Tebe nějak víc místa a tak trochu v tom světě plandám, no. Až bude mít Pan Tau v kavárně volno, on tu mezeru nějak něčím zmenší. To se dělá tak, že poklepeš na dýnko buřinky, pak zleva doprava nad krempou a zprava doleva po její hraně a je to. On to dělá náramně, ale chápu, že teď nemá při té starosti s vámi moc času, ale až ho bude mít. Vždyť víš, jak je spolehlivý, Pan Tau. Po tátovi, jo. Tak zatím, snad se mi povede někdy tohle kloudně dopsat. A měj se dobře, Jindro Poláku, mezi svými Nebeskými jezdci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.