Michal Nesvadba: Do Školky chodil téměř čtvrt století a scénáře k ní si nepsal, ale maloval

Na rozhlasovou pohovku Jožky Kubáníka tentokrát usedl Michal Nesvadba, který z lepící pásky umí vyčarovat cokoliv si vymyslíte a který se společně s nezbedným Františkem objevoval neuvěřitelných 24 let na televizních obrazovkách.

Miloš Nesvadba byl český herec, spisovatel, ilustrátor, výtvarník, dlouholetý člen činohry Národního divadla v Praze známý svými kresbičkami a také pořady pro děti. A právě vzpomínkami na něj začíná povídání s jeho synem Michalem Nesvadbou na rozhlasové Pohovce.

Michal, který je také známý herec a ve své tvorbě se stejně jako tatínek věnoval dětem, zavzpomínal i na svou maminku a také na babičku, která se dožila krásného věku 105 let.

Mnoho lidí má Michala Nesvadbu stále v paměti společně se Světlanou Nálepkovou a Václavem Upírem Krejčím v seskupení Mim Trio, ve kterém byl tvůrcem obsahu jejich vystoupení právě Michal. „Mim Trio je taková srdcovka. A když opakují nějaké staré pořady, tak se na to rád podívám," přiznává upřímně.

Mezi tématy rozhovoru samozřejmě nechyběla práce s lepicí páskou, která k Michalovi Nesvadbovi neodmyslitelně patří. Je pravdou, že na tento nápad přišel v obchodním domě, kde viděl člověka, jak s ní zápasí? „Ano, zápasil s nimi člověk, který balil krabice do sběru a vůbec mu to nešlo,“ potvrzuje Michal a doplňuje: „Tento první vjem toho nešikovného pána mě přinutil k tomu si koupit pásky a začal jsem z nich něco modelovat. A na začátku samozřejmě spoustu pásky bylo doma všude a v noci to divně praskalo, takže to bylo i trochu strašidelné. Ale dnes už z ní dokážu vyrobit cokoliv.“

Čím je ale Michal Nesvadba znám hlavně mezi dětmi nejvíce, to je účinkování v televizním pořadu Kouzelná školka. Tady byl spolu s loutkou Františkem 24 let nejen hlavním protagonistou, ale i scénáristou. Na kontě má 1150 scénářů tohoto pořadu. Zajímavostí je, že scénáře si nejdřív kreslí: „Ano. Je to pro mě rychlejší, protože moje hlava pod tím obrázkem vidí pohyb a to je pro mě hrozně důležité. Já mám v hlavě takovou  promítačku a skutečně ten příběh tam vidím.“

Jak moc ho trápili dramaturgové a jak kvůli nim trucoval? Jak moc bylo těžké rozhodnout se, že z Kouzelné školky odejde? I to se dozvíte v rozhovoru Jožky Kubáníka s Michalem Nesvadbou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.