Město duchů

23. září 2010
Publicistika

Město duchů. Tak nazval svůj příspěvek Zdeněk Trnka. Všímá života v historickém centru i nové bytové výstavby v Karlových Varech, která se negativně projevuje na tváři lázeňského města.

Historické centrum největších českých lázní opouští život. Lidé zjišťují že si nemají kde nakoupit, nemohou slušně zaparkovat a v obchodech se stále častěji potkávají s prodavačkami, které vládnou pouze ruštinou. Stovky rodin tak v uplynulých letech staré město v Karlových Varech opustily, aby se usídlili na vesnici anebo v některé z novějších městských čtvrtí.

Ve staré a tudíž nejvzácnější části města se přesto staví nové byty. Luxusní
a drahé. Na tom by koneckonců nebylo nic divného. Jenže drtivá část nově postavených domů zeje prázdnotou. Není o ně zájem. Karlovaci na ně
zpravidla nemají. Pro podnikatele z Ruska prý lázeňské město pomalu ale
jistě přestává být atraktivní.

Jak je ale možné, že se podobné projekty v lázeňské metropoli investorům vyplatí. A jak je možné, že jim dává radnice zelenou. Když v mnoha případech stavby vzhled města jednoznačně poškozují.

Nechme ale tyto úvahy obyvatelům lázní, kteří se za několik týdnů vydají do volebních místností. Oni rozhodnou zda se rozvoj města správným směrem ubírá anebo nikoliv.

Luxusní byty v karlovarském historickém jádru

Jedno je ale jisté. Nejznámější centrum Karlových Varů se pomalu ale jistě stává pouhou kulisou. Možná krásnou a třpytivou, o to více ale smutnější.
A pokud se do centra města vydáte vpodvečer, snadno se stane, že cestou nepotkáte ani živáčka. Místní lidé se tomu dávno nediví. Chtějí ale věřit,že se jejich nejmilejší město postupně nestane městem duchů.

autor: zdt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.