Město Česká Lípa koupí pozemek u opuštěného vlakového nádraží

1. červen 2020 16:52

Areál podél Mimoňské ulice je opuštěný přes třicet let a kromě zrušeného kolejiště je na něm také zchátralá nádražní budova. O koupi město jednalo víc než deset let.

Čtěte také

Strategické pozemky o rozloze zhruba 6,7 hektaru od autobusového nádraží až k Partyzánské ulici Česká Lípa koupí od Českých drah za 22,6 milionu korun. Město je chce v budoucnu využít pro svůj rozvoj, počítá s polyfunkční zástavbou určenou k bydlení i podnikání, vést tudy chce i městský dopravní okruh na silnici I/9.

O odkupu pozemků jedná město s Českými drahami 10 let. Odkup už schválili zastupitelé, rozdělený je do dvou etap, České tiskové kanceláři to řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. „Současná kupní cena ve výši 22,6 milionu korun je stanovena na základě znaleckých posudků. K této ceně jsou připočteny ještě náklady spojené se samotným prodejem pozemků. Ačkoli se cena z původního návrhu snížila o více než 40 milionů korun, i tak konečná suma představuje pro městský rozpočet zátěž. Pozemky proto nakoupíme ve dvou etapách," uvedla k tomu starostka České Lípa Jitka Volfová z hnutí ANO.

Kupované pozemky nezahrnují podle Volfové areál Kovošrotu, který stojí vedle bývalé nádražní budovy. „Nicméně máme s Českými drahami dohodu, že ho můžeme v budoucnu odkoupit. Osobně jsem moc ráda, že se výkup podařilo dojednat a navíc za podmínek, se kterými jsou spokojené obě strany," řekla starostka. „K pozemkům navíc získáme platný demoliční výměr na bývalou drážní budovu," dodala mluvčí radnice.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související