Zřícenina hradu Ronov na Českolipsku

2. květen 2020

Počítejte s tím, že výstup na Ronov není procházka růžovým sadem, trochu se zadýcháte, občas to klouže. Chce to mít dobré boty, s sebou něco na pití, hodně lidí si navíc bere svačinu.

Chrabrý Hynek Hlaváč z Dubé, který ve spojení s Lužičany bojoval až do své smrti v roce 1423 proti husitům. Nebo obratný politik středověku Vilém, syn Puty z Illburka, purkrabí a zástavní pán na Lokti. To jsou dva z nejvýznamnějších vlastníků středověkého hradu Ronov, který stojí na stejnojmenném vrchu nedaleko Blíževedel na Českolipsku, kam se můžete vydat během nadcházejících volných dní. Z Ronova sice zbyla jen brána, část hradeb nebo sklepy. Ale i tak se výstup na vrch Ronov, tyčící se do výšky 552 metrů, se zříceninou hradu vyplatí. Je z něj totiž nádherný výhled na Ralskou pahorkatinu, Vlhošť, Holanské rybníky, Lužické hory, České středohoří, na Máchův kraj i na Kokořínsko.

Z Ronova je nádherný výhled

A navíc se vydáváte na chráněnou přírodní památku. Na vrchu Ronov jsou totiž přirozené suťové lesní porosty a suťová pole, vyskytuje se tam vzácná lilie zlatohlavá nebo keř skalník celokrajný a vidět můžete i střevlíka nebo užovku hladkou.

Svačina se na tento výlet hodí

Na Ronov se dostanete například z Blíževedel nebo z rozcestí za obcí Stvolínky, kde můžete nechat auto. Ronov obchází červená turistická značka, která vede do 4 km vzdálených Blíževedel.

Spustit audio

Související