Mariánské lázně pojmenoval obrázek

7. květen 2014

O Mariánských Lázních někteří místní hrdě prohlašují, že je to město už třetí generace číšníků, hoteliérů a taxikářů. Přiznávají, že je to specialita Mariánských Lázní, kde je tradice hoteliérství a gastronomie podtržena tradicí světově známé Střední hotelové školy. Na prvním místě tak v Mariánských Lázních byl a je klient – lázeňský host.

Pořad U vás doma zastihl Mariánské Lázně v čase nejvyšších příprav na zahájení lázeňské sezóny, které letos připadlo na 10. května. Zahájení se v podvečer ujal místní Symfonický orchestr. Mimochodem, jde o nejmenší město v republice, které má vlastní symfonický orchestr.

Ještě před ani ne 250 lety byste tu nenašli ani vesnici, natož město. Mariánskolázeňské údolí bylo nehostinné, opuštěné, plné bažin a neprostupných lesů. Po objevení plynného vývěru, nad kterým byl zavěšený obrázek s pannou Marií, byl tento pramen pojmenován Mariinin pramen. Pak už stačila jen iniciativa jednoho aktivního opata a pár dalších nadšenců, a bylo založeno město lázní jménem jménem Mariánské. Mariánským Lázním dal jméno obrázek Panny Marie zavěšený nad pramenem.

Kolem lázeňských hostů se točí všechno

Je zajímavé, jak se v průběhu staletí mění skladba zahraničních hostů. Za Rakouska-Uherska byl hlavním zákazníkem občan tehdejší monarchie a ruská šlechta, během socialistické éry plnili zdejší hotely houfně dovážení rekreanti v rámci socialistického bloku. Po roce 1989 se nahrnula západní klientela, zejména z blízkého Německa. V posledních letech převažuje mezi klienty opět „ruská šlechta“. Při procházce po městě nejde nápisy psané azbukou přehlédnout. Místní radnice už zakročila a vydala po vzoru Karlových Varů vyhlášku, která má velikost písma na informačních cedulích ve veřejných prostorech upravit. Možná to už ale nebude ani třeba. Podle informací mariánskolázeňské radnice se už projevuje údajné nařízení ruského prezidenta Putina směrem k ruským „lázněchtivým“ turistům nejezdit na rekreaci do zemí Evropské unie. V Mariánských Lázních už v této souvislosti prý místní hoteliéři hlásí 40% storno zájezdů ze strany ruských klientů...

Kompletně vybavené lázeňské město – pro všechny

Podle místních jsou Mariánské Lázně jedno z nejkrásnějších lázeňských míst v Evropě. Cení si hlavně zeleně okolního Slavkovského lesa bohatého plného minerálních léčivých pramenů a současně města jako významného kulturního centra západočeského regionu.

Kromě světoznámé Střední hotelové školy v Mariánských lázních, která ročně vyprodukuje desítky gastronomických odborníků, je v Mariánských Lázních také další velká střední škola: Gymnázium a Obchodní akademie. V současné době tyto dvě sloučené střední školy navštěvuje přes 400 studentů. Ve městě najdete rekordní počet mateřských škol, celkem 7 a tři základní školy, z toho dvě se specializací.

Neobvyklé jsou trolejbusy. Mnohem krásnější ale muselo být, když na hlavní třídě v Mariánských Lázních před sto lety uháněla a zvonila tramvaj. Ta sem totiž ještě do začátku padesátých let minulého století vozila lázeňské hosty z železničního nádraží. V 50. letech byla tramvajová trať zrušena a nahrazena trolejbusovou dopravou. Trolejbusy se tu prohánějí dodnes.

Mariánské Lázně nabízejí sportovní vyžití jak v létě, tak v zimě. Díky svojí téměř horské poloze jsou jedním z mála měst, která mají prakticky za humny lyžařský areál a nádherné běžecké trasy pro zimní turistiku. Na své si tu nejen obyvatelé Mariánských Lázní a turisté přijdou i v létě. Ne nadarmo sídlí právě v Mariánských Lázních Správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Divadlo lidové tvorby

V Mariánských Lázních se místní kulturně vyžívají také „na prknech, co znamenají svět“. Spolek ochotníků s názvem Divadlo lidové tvorby oslaví příští rok 70 let svojí existence. A věnuje se i pokračování divadelní tradice. V Mariánských Lázních připravují budoucí herce v dramatickém kroužku při základní škole. Ne náhodou je Alena Hálová, ředitelka základní školy v Mariánských Lázních, také předsedkyní místního divadelního spolku. Mezi nejčastější repertoár mariánskolázeňských ochotníků patří komedie a detektivky, případně komediální detektivky. Předsedkyní divadelního spolku je Alena Hálová. Ta je současně ředitelkou základní školy.

autor: Pavel Halla
Spustit audio