Malá pošta je víc než pošta

8. září 2008
Publicistika

Šestačtyřicet poštovních poboček hodlají České pošty zrušit v západních Čechách. Vedou je k tomu ekonomické důvody - na poštách v menších obcích prodělávají. Zachránit je prý mohou obecní zastupitelstva, pokud na fungování své poštovní pobočky přispějí dvěma sty tisíci ročně. Jinak bude od Nového roku v určitý den a v určitou hodinu zajíždět do obce pouze pošta mobilní. Pokračuje Ondřej Vaculík.

Proti tomuto záměru České pošty se starostové dotčených obcí pochopitelně bouří.Vědí proč: Pošta v malé obci je totiž více než pošta. Je také záchytným bodem společenským a stejně jako železnice i symbolem fungování státu. Tím, že Česká pošta má výsadní, monopolní postavení, musí nést i výsadní odpovědnost a záruky za služby, které občané od pošty očekávají. Na podnikatelská hlediska v prostředí, kde není konkurence, nemá právo. Protože kde je záruka, že třeba příští rok Česká Pošta nezačne rušit další pobočky, až nakonec zůstanou jenom ty, kde se stojí fronta? Ano, trh lukrativní si ponechá - a ten nevýnosný předá komu - ten si budou platit obce?

Velký počet rušených pošt je v horských a podhorských oblastech - například Hory Matky Boží, Prášily, Chlum Svaté Maří, což jsou dokonce městečka, nebo Čachrov, Dešenice a další. Mohou České pošty zaručit, že jejich pojízdná poštovna dorazí do obce za každého počasí? Že tam lidé nebudou v nepohodě hodiny čekat? Vždyť pošta - po zrušení veřejných telefonních automatů - zajišťovala lidem také telefonní spojení, důležité v případě nouze. Kromě toho poskytovala pracovní příležitost pro místní lidi, pro něž pak lidé u přepážky nebyli jenom zákazníky, ale také sousedy, kamarády. Takže když se na poště neukázal někdo, kdo chodil pravidelně, zajímali se, co s ním je. Tak chtíc nechtíc pošta sehrávala i úlohu sociální, která s tím, jak v obcích zanikaly jiné služby, například prodejny potravin, školy, fary, hospody ještě sílila. Kromě obecního úřadu také fungující pošta může být nakonec jedinou zárukou toho, že obec jako společenství trvale žijících lidí se nadále udrží.

pobočka České pošty

Kdo na venkově žije trvale, asi potvrdí, že náš venkov rozhodně nebohatne, naopak životní podmínky se tu na rozdíl od měst povětšině zhoršují: Málo pracovních příležitostí, slabá veřejná doprava, a přitom do školy, k lékaři i na nákupy je pořád dál. Zánik pošty je jen dalším ochuzením veřejného prostoru a vede ke zmrtvění života v obci. To by České poště lhostejné být nemělo, vždyť ona se naopak na rozvoji venkova v historii podílela, pyšnila se, kde všude své pobočky otevřela.

Třeba by se poštám vyplatilo, kdyby na venkově své služby naopak rozšířily: Když umějí zúřadovat různá neužitečná vsázení, jistě by uměly také prodávat chleba, pečivo, základní potraviny, možná i léky, které nejsou na předpis. Jenže to by musely mít na ředitelství osvícenější manažery.

Logo
autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio