Malá pomoc velkého významu

29. duben 2010
Publicistika

Dobrou nadějí pro postižené spolubčany na Sokolovsku je zvyšující se zájem o služby denního centra v Chodově. Důkazem tohoto trendu je rozšíření kapacity obou jeho oddělení, tedy stacionáře a především terapeutické dílny. Ve stadiu úvah je vytvoření malé dílny pro handicapované přímo v Sokolově. Tématu se věnuje Lubomír Stejskal.

Většina lidí taková prostě je. Zvědavost jim nedá a jakmile spatří skupinu stánků, bez dlouhého přemlouvání sebe samých k nim zamíří. Prostě jen tak. Chtějí se, zpočátku nezávazně, seznámit s nabídkou. Zejména tehdy, jsou-li u pultů tuzemští a nikoli východoasijští prodejci. Často pak na sezonních trzích a rozmanitých prodejních akcích pod širým nebem obdivují výtvory pracovníků chráněných dílen. Tedy mužů a žen, stejně tak i dětí, které se celoživotně potýkají s těleným nebo mentálním postižením. A co je důležité – tito lidé navzdory nepříznivému údělu nerezignovali, ale naučili se vytvářet hodnoty. Jednou z možností, jak si potřebné dovednosti osvojit, jsou sociálně terapeutické dílny. V nich získavají základy pro pozdější zapojení do procesu v chráněných dílnách, kde už za nimi musí být vidět konkrétní pracovní výsledky. Smyslem toho všeho je usnadnit handicapovaným cestu k pracovnímu uplatnění, které je z podstaty věci velmi nesnadné.

Proto zní navýsost potěšitelně zpráva, která přišla z Chodova na Sokolovsku. Tamní terapeutická dílna, která funguje při denním centru pro postižené známém jako Mateřídouška, výrazně zvýšila počet klientů. Z původně plánovaných dvaceti na třicet pět po bezmála dvouletém provozu. Jinak řečeno, šanci uplatnit se bude mít o 75 procent handicapovaných více. Nejde ale pouze o kvantitu, opomíjet nemůžeme ani snahu po vyšším komfortu života. Například v oblasti cestování.

Vozíčkář

Do chodovské dílny dojíždí denně desítka zájemců z obdobného domova pro handicapované v Sokolově. Proto vedení chodovského stacionáře uvažuje o zřízení přidružené dílny v hornickém městě. V té by se pak mohli učit pracovat i postižení z nedalekého Habartova. Chvályhodný záměr, o němž platí – čím dříve bude realizován, tím lépe. S přáním, aby brzdou při jeho uskutečnění nebyly zbytečné byrokratické překážky. Vždyť to, co je pro zdravého člověka snadno zvládnutelnou nepříjemností, může působit postiženým spoluobčanům nesrovnatelně větší komplikaci. Nehledě na to, že nikdo neví, zda se třeba po dopravní nehodě neocitne ze dne na den na opačné straně hranice. Té, která rozděluje společnost na občany se dvěma tak výrazně odlišnými životními osudy.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.