Lubomír Stejskal: Zkrácená myšlenka

10. leden 2013
Publicistika

Tématem číslo jedna od Nového roku je bezpochyby prezidentská amnestie. Vyvolala bouřlivou kontroverzi nejen v tuzemsku, ale má svůj přesah také k německým sousedům. Ti se obávají zvýšené kriminality, jak v poznámce Zkrácená myšlenka připomíná Lubomír Stejskal.

Všechno špatné je k něčemu dobré. Tak praví lidová moudrost. Platí to ale také obráceně? V případě rozšířených mantinelů svobody bezpochyby – chybí-li vyšší míra odpovědnosti a respekt k zákonům. Docela konkrétně: uvolnění hraničního režimu po pádu železné opony a následné otevření schengenského prostoru mělo i stinnou stránku. Nárůst krádeží automobilů a barevných kovů. Nutno dodat: nárůst přeshraniční a jednosměrný. Neblahou zkušenost s tím mají v Sasku. Proto tamní ministr vnitra Markus Ulbig hovořil po vyhlášení Klausovy a vlastně také Nečasovy amnestie otevřeně. Prohlásil: „K propuštění drobných kriminálníků jsem velmi kritický.“ Důvod je prostý. Slovy ministra: „Následky amnestie pro obyvatele v saském pohraničí nelze odhadnout.“

Obavy mají nejen členové zemské vlády, ale možná ještě více lidé, kteří u hranic s naším regionem žijí. Jejich potenciální strach je pochopitelný. Už vzhledem k rozsahu české amnestie. Ostatní ukáže až blízká budoucnost. Na německé straně se objevily názory, že by nebylo od věci, kdyby se na hranicích zpřísnil režim. Jmenovitě jde o instalaci zátarasů na turistických stezkách, zvýšení počtu policistů a obnovení kontrol. To na první poslech souzní s tím, co na vlnách Českého rozhlasu řekl začátkem loňského prosince kontroverzní karlovarský krajský zastupitel za KSČM Václav Sloup. Že by Němci přivítali, kdybychom hranice hlídali jako před listopadem 89. Vyvolal tím bouři nevole – aby později své vyjádření korigoval. Přiznal, že to byla jen „zkrácená myšlenka“.

Za ostnatým drátem

Dnes jako by okolnosti dávaly bývalému politrukovi Pohraniční stráže za pravdu. Ve skutečnosti však nikoli. Omezující opatření na hranicích požadují někteří obyvatelé Spolkové republiky; rozhodně ale ne saské úřady. Ty, naštěstí, spoléhají na zkvalitnění spolupráce s našimi policejními orgány. Přejme si, aby v tomto svém očekávání během nynějšího poamnestijního období nebyly zklamány.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio