Lubomír Stejskal: Zajištěný lobbista

15. březen 2012
Publicistika

V úterý jsme v našem zpravodajství informovali o odložení důležitého jednání karlovarského zastupitelstva. Měla na něm být schválena nová koalice, místo toho ale čekala poslance pouze minuta ticha za jednoho z nich. Josef Malý, dosud ve funkci radního magistrátu lázeňského města, si téhož dne vzal život. Nad tímto případem se v příspěvku Zajištěný lobbista zamýšlí Lubomír Stejskal.

Pro někoho dobrý člověk. Pro jiného politik, který nestojí ani za pietu během minuty ticha. Jeho stoupenci v něm vidí schopného vyjednavače, který řadě měst regionu ušetřil obrovské peníze. Sám uváděl stamiliony korun. Dokázal přimět nadřízené instituce, aby souhlasily s aktem odpuštění pokut a penále. Za porušení rozpočtových pravidel a problémů spojených kolem čerpání dotací. Takto pozitivně je vnímán radnicemi v Chebu, Ostrově, Žluticích, Bochově i jinde v kraji. Karlovým Varům pomohl odvrátit hrozbu finančních komplikací, jež souvisely s prvorepublikovými dluhopisy města ve známé kauze otevřené americkým právníkem Edem Faganem.

Josef Malý sám sebe označil za zajištěného lobbistu. Protože nezajištěný lobbista je, jeho slovy – korupčník. Přesto ani jemu se nevyhnuly nejrůznější otazníky a podezření kolem zneužívání veřejných prostředků. Vlastně nejen podezření: čelil několika trestním oznámením, byl policejně vyšetřován. Jedním z údajných provinění měly být vysoké cestovní náhrady, které si účtoval jako krajský zastupitel. To samo o sobě ještě nic neznamená – i pro něj platila presumpce neviny.

Karlovy Vary

V jeho příběhu není možné odhlédnout od lidské stránky věci. Na místě je vyjádření soustrasti rodině. Nicméně závěrečné tragické životní rozhodnutí Josefa Malého problematické je. Jednou provždy zabouchlo dveře před možností dozvědět se pravdu. V očích mnohých zůstane i nadále oním dobrým člověkem, který více dělal než mluvil, jak prohlásil jeden krajský stranický lídr. Člověkem, který nezištně pomáhal. Jeho čin zmaru je ovšem kontraproduktivní. Josef Malý poskytl svým oponentům právo trvale pochybovat o tom, že jako přední regionální politik odešel s čistý štítem. Je to škoda. Vzhledem k jeho hmatatelnému přínosu pro Karlovarský kraj by bylo bývalo lepší, kdyby se mohl a dokázal obhájit.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio