Lubomír Stejskal: Vlastní gól

16. květen 2013
Publicistika

Dnes večer tomu bude přesně týden, co se mediálním tématem číslo jedna stalo chování prezidenta republiky během ceremonie vyzvedávání korunovačních klenotů. Objevilo se podezření, že Miloš Zeman se na tuto vrcholně důstojnou akci nedostavil tak docela ve střízlivém stavu. Svůj úhel pohledu na tuto otázku v komentáři nazvaném Vlastní gól nabízí Lubomír Stejskal.

Stalo se to dva měsíce a den poté, co nový prezident vyhlásil válku podstatné části domácích médií. Označil je – vedle kmotrovských mafií a neonacistů – za jeden z ostrovů negativní deviace, s nimiž chce bojovat. Komentátor stanice Radiožurnál Petr Nováček tehdy konstatoval, že na Západě by něco takového bylo pro politika sebevražedné. V naší demokracii to takto vyhrocené ovšem není. Politikům hrozí nanejvýš veřejná ostuda. A té jsme v těchto dnech svědky.

Prezident republiky Miloš Zeman nad českými korunovačními klenoty, které byly 9. května přeneseny z Korunní komory v katedrále sv. Víta v Praze do Vladislavského sálu.

Muž, který povýšil boj s většinou médií na svůj prezidentský program, jim nabídl materiál nejvyšší společenské výbušnosti. Proti sobě samému. A to navzdory tomu, že věrohodný důkaz o tom, že hlava státu nebyla v katedrále v podroušeném stavu neexistuje. Test na přítomnost alkoholu v dechu, nebo dokonce v krvi, prezident podstupovat zajisté nemusí. Občané si proto mohou utvořit názor na to, jak to s prezidentem nad klenoty vlastně bylo, pouze z videomateriálu televize a za pomoci zdravého rozumu. V podhradí platí ale jiná pravidla. Pokud zaměstnanec jeví známky opilosti, je nadřízený pracovník povinen to řešit. V pracovním procesu může takový člověk zůstat pouze v případě, že alkohol je prokazatelně vyloučen. A samozřejmě naopak.

Hrad vysvětlil indispozici prvního muže státu ve svatováclavské kapli lehkou virózou. Soudě z reakcí na internetu a z veřejných debat většina lidí tento výklad neakceptuje. Myslí si, že z nich prezidentovi lidé dělají hlupáky. Realita viděná na obrazovce a její oficiální interpretace jsou podle nich v tak zásadním rozporu, že to připomíná poměry z doby před listopadem 89. Veřejnost se může právem cítit dotčena, neboť podle všech známek byl opět naplněn slogan: Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno voliči. Morální důsledky jsou pro demokratickou společnost nanejvýš neblahé. Došlo k dalšímu zvětšení bariéry mezi těmi „nahoře“ a těmi „dole“. Skvrnu utrpěla ovšem i dobrá pověst prezidenta. V této fázi boje s médii si dal Miloš Zeman dobře viditelný vlastní gól.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.